Seksueel misbruik

 

Niet schrikken hoor.
Maar het blijkt dat seksueel misbruik bij vrouwen heel vaak voorkomt. 1 Op de 4 vrouwen wordt in haar leven persoonlijk geconfronteerd met een of andere vorm van seksueel geweld en dus misbruik. Van mannen zijn geen cijfers bekend, maar er zijn schattingen van 1 op 10! En niet alleen door priesters, maar ook door familieleden en door vrouwen. Vooral van baby's wordt nog vaak gedacht dat ze het niet merken en er geen last van hebben, maar het tegendeel is waar.

Het TV-programma "De reunie" van 20 augustus 2015 (http://www.npo.nl/kro-de-reunie/27-08-2015/KN_1671547) waarin twee vrouwen hun verhaal vertellen deed me besluiten om mijn ervaring beschikbaar te stellen voor hen die het nodig hebben en deze pagina op mijn website te maken.

Zoals je ook in de film ziet zijn de gevolgen heel vaak heel erg groot en levenslang!

Daarvoor zijn los van het misbruik meerdere oorzaken. De belangrijkste zijn schaamte, veroordeling door de omgeving, het slachtoffer vind zichzelf vies en minderwaardig, geen vertrouwen meer in andere mensen. Heel vaak zijn de daders mensen die heel dicht bij het slachtoffer staan en die vertrouwd worden, zoals ouders, ooms, grootvaders, priesters, docenten, buren.

De beschadiging wordt nog verergerd doordat seks nog steeds een taboe is. We doen wel alsof het geaccepteerd is, maar bij het grootste deel van de bevolking wordt er nog niet over gesproken. Seksuele voorlichting is nog steeds onvoldoende en ontdaan van emoties en gevoelens. Logisch dat seksueel misbruik ook nog taboe is en niet bespreekbaar. Daardoor wordt het ook niet herkend en krijgt het slachtoffer geen goede hulp.

Mijn eigen ervaring is ook dat toen ik hulp zocht ik geen goede hulp kon vinden. Niet alleen werd ik als man niet geloofd, maar ik vond geen therapeut die de moed had om met mij aan het werk te gaan. Dus heb ik mijzelf zo goed als het ging geheeld. Daarbij ben ik geholpen door een dader van incest die op mijn pad kwam en die wilde weten hoe het kon dat hij zijn dochters seksueel had misbruikt. We zijn op zoek gegaan naar de oorzaak van zijn daden en vonden dat hij ook een slachtoffer was en zich als man moest bewijzen. Het gevolg was dat geen enkele vrouw veilig voor hem was, ook zijn dochters niet.

Doordat deze man serieus aan het werk is gegaan om de oorzaak van zijn daden op te sporen en er openheid ontstond, zijn de verstandhoudeingen in de familie weer normaal. De dochters vertrouwen hun vader weer en hun echtgenotes hebben ook weer een normaal contact met hun schoonvader. Het blijkt dat de man in kwestie een heel erg aardige en zachte man is in plaats van de bruut die hij was voor hij aan de slag ging met zichzelf.

Het werd me dus duidelijk dat het slachtoffer van seksueel geweld professionele hulp nodig hebben om weer tot een normaal leven te komen, al zijn de littekens vaak onuitwisbaar. Maar ook daders, die vaak ooit ook slachtoffer zijn geweest, hebben professionele hulp nodig om herhaling te voorkomen.

Er zijn veel slachtoffers die er geen weet van hebben dat de onvrede in hun leven veroorzaakt wordt door sexueel misbruik en er ook nu bewust van zijn dat zij misbruikt zijn. Dat kan veroorzaakt worden doordat het slachtoffer nog te jong was en hun geheugen nog niet functioneerde. Maar het kan ook zijn dat de ervaring zo verschrikkelijk was dat het niet door het bewustzijn is vastgelegd en is weggeborgen op een plek die niet bereikbaar is. Toch zal het slachtoffer er last van hebben, omdat het gebeuren op celniveau herinnered wordt en het veel energie kost om het buiten het bewustzijn te houden.

Dus als jij seksueel misbruikt bent, overwin dan jouw schaamte en angst en zoek professionele hulp. Het kan je helpen om jouw persoonlijke hel te verlaten en weer deel te nemen aan het leven.

Als jij weet hebt van misbruik of een sterk vermoeden, help dan het slachtoffer door het aan te moedigen professionele hulp te zoeken bij een therapeut die weet wat het betekent en ervaring heeft met deze situatie, maar vooral empatie en medeleven durft te tonen.

Ook daders, die serieus aan zichzelf willen werken en bereid zijn naar hun eigen pijn toe te gaan zijn bij mij welkom. Maar geloof me, het is hard werken en ik heb geen medelijden maar wel empathie.

Als je elders hulp wilt zoeken, dan vind je via deze link een overzicht van hulpverleners: http://hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl/
therapeuten/
. Op deze website vind je ook veel nuttige informatie.

De 4 foto's zijn prints gemaakt van de uitzending van het KRO programma De Reunie.