Nieuwsbrief 11-2

Schadelijke stoffen in cosmetica
oktober 2010

 


Alhoewel wij, mijn vrouw Margriet en ik, al langere tijd kritische consumenten zijn die selectief zijn in het aanschaffen van producten en de voorkeur geven aan biologisch als dat beschikbaar is, bleek een paar maanden geleden dat alle huidverzorgingsproducten in ons huishouden één of meer van de hieronder genoemde chemicaliën bevatten.

Daarom zijn wij op zoek gegaan naar producten die niet schadelijk voor onze gezondheid zijn en we hebben er geen één gevonden. Alle producten bevatten één of meerdere van de onderstaande chemicaliën. Voor zover we konden vaststellen is Neutral het merk met de minst schadelijke bestanddelen en wij hebben nu een flink aantal van deze witte verpakkingen in huis. Shampoo, douchegel, haarconditioner, handzeep, afwasmiddel en wasmiddel. De andere merken hebben we weggedaan. Het schijnt dat Sanex ook redelijk vrij is van schadelijke stoffen.

We zijn dit fenomeen op het spoor gekomen door Dr. Mercola, een arts uit de VS die veel energie besteed aan het informeren van consumenten over gezonde en schadelijke producten. Op basis van zijn informatie heb ik onderstaande gegevens verzameld en zo veel mogelijk gecontroleerd via Internet. Als je de informatie rechtstreeks van Dr. Mercola wilt ontvangen surf dan naar www.mercola.com.

Bevatten jouw huidverzorgingsproducten deze chemicaliën?

Pak de verpakking van de huidcrème of shampoo die je momenteel gebruikt. Waarschijnlijk ontdek je dat jouw crèmes, lotions en douche- of badzeep een of meer van de vele gevaarlijke ingrediënten bevat die in cosmetica worden toegepast.

De fabrikanten van deze producten zijn niet in overtreding, want deze stoffen zijn wettelijk toegestaan. De overheden die hierover beslissen vinden de gezondheid van mensen kennelijk minder belangrijk dan de belangen van ondernemingen en de groei van de economie. Als je naar de uitzending van Zembla op Ned. II op 8 januari 2011 hebt gekeken heb je hiervan een voorbeeld gezien over bestrijdingsmiddelen voor bloembollen. Zie het artikel op de pagina "andere zaken".

Op verpakkingen worden steeds verschillende namen gebruikt en ook is de declaratie vaak in zulke kleine lettertjes geschreven dat je een loep nodig hebt om te ontcijferen wat er staat. En dan begrijp je er nog niet veel van, tenzij je chemie hebt gestudeerd of in een laboratorium werkt waar dit soort producten worden ontwikkeld. Volgens mij snappen de verkopers en marketingmensen van de fabrikant er ook geen bal van. De afbeelding hiernaast van het etiket van Dove Douchecrème is op ware grootte (73 mm breed) en laat zien hoe moeilijk leesbaar het is. Links boven een uitvergroting en de gevaarlijke stoffen roodomrand.

Dit zijn enkele van de meest gebruikte verdachte bestanddelen:

·        Minerale olie, paraffine en petrolatum ~ aardolieproducten die de huid van een plasticachtig laagje voorzien, poriën verstoppen en veroorzaken dat giftige stoffen accumuleren, wat weer oorzaak kan zijn van huidklachten. Zij vertragen de ontwikkeling van nieuwe cellen wat kan leiden tot vervroegde tekenen van veroudering. Mogelijk zijn zij veroorzaker van kanker. Zij verstoren de normale hormonale activiteiten. En tussen haakjes, als er olievervuiling op zee is, wordt dit toch zo snel mogelijk opgeruimd. Waarom zou je dat spul op je huid smeren?

·        Parabenen ~ worden op grote schaal toegepast als conserveringsmiddelen in cosmetica (inclusief vochtinbrengende crèmes). Naar schatting 13.200 cosmetische en huidverzorgingsproducten bevatten parabenen, vooral vanwege hun bactericide en fungicide eigenschappen. Studies tonen aan dat er een verband is tussen parabenen en (borst)kanker. Zie Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben). Zij verstoren normale hormonale activiteiten ~ imiteren oestrogeen ~ en verstoren de werking van het endocrine systeem van het lichaam. Momenteel (medio januari 2011) maken twee aanbieders reclame met "geen parabenen" en een met "geen aluminiumzouten". Waarom zou je dat als een voordeel noemen? Dit noemen ze nou een USP!

·        Fenol Carbol zuur ~ is een bestanddeel in zeer veel crèmes en lotions. Kan storingen in de bloedsomloop veroorzaken, verlamming, stuiptrekkingen, coma en zelfs de dood door verstoring van de ademhaling.

·        Propyleenglycol ~ Gebruikt als vochtinbrengend bestanddeel in cosmetica en als drager in geuroliën. Blijkt huidallergieën, afwijkingen van de nieren en lever alsmede huidirritatie te veroorzaken en kan groei van huidcellen remmen.

·        Acrylamide ~ aangetroffen in veel hand en gezichtcrèmes. In verband gebracht met borsttumoren in laboratoriumonderzoek.

·        Sodium Laurel  of Laurel Sulfaat, ook bekend als Sodium Laureth Sulfate (SLS), of Sodium Laurel Ether Sulfate (SLES) ~ wordt gebruikt in autoshampo, motorreinigers, reinigers voor garagevloeren en ...... in 90% van alle huidverzorgingsproducten. SLS breekt de huidvocht barrière af, penetreert de huid en zorgt er voor dat andere chemicaliën de huid gemakkelijk binnendringen. In combinatie met andere chemicaliën kan SLS een nitrosamine vormen, een groep stoffen die kankerverwekkend zijn. Het kan haarverlies veroorzaken. SLES is soms vermomd met de vermelding "derivaat van kokosnoot" of dergelijke.

·        Tolueen ~ Gevaarlijk! Giftig! Schadelijk of dodelijk bij inwendig gebruik. Schadelijk bij inademing of opname via de huid. Gemaakt van petroleum of koolteer en bestanddeel van zeer veel synthetische geurstoffen. Veelvuldige en langdurige blootstelling in verband gebracht met bloedarmoede, laag gehalte aan bloedcellen, nier- en leverbeschadiging en mogelijk beschadiging  en misvorming van ongeboren leven. Butylhydroxytolueen (BHT) bevat tolueen. Het wordt gebruikt als anti-oxidant voor levensmiddelen (Enummer E321), cosmetica, geneesmiddelen en ook van benzine. Andere namen zijn benzoic en benzyl. Bij het gebruik van solutie bij lijmsnuiven als vorm van drugsgebruik, is tolueen de werkzame stof!

·        Dioxaan ~ Aangetroffen in chemische samenstellingen bekend onder de naam Polyethyleenglycol (PEG), Laureth, geëthoxyleerde alcoholen. Veel voorkomend in een groot aantal lichaamsverzorgingsproducten. De chemische producten zijn gewoonlijk verontreinigd met hoge concentraties van het zeer vluchtige 1,4-dioxane, dat gemakkelijk via de huid wordt opgenomen. De kankerverwekkende eigenschap van dioxane is voor het eerst gerapporteerd in 1965 en dit is later bevestigd in studies, ondermeer van het National Cancer Institute in 1978. Slijmvliezen in de neus en de lever zijn het meest kwetsbaar. Attentie: Dioxane is een synthetisch derivaat van cocosnoot. Pas op voor verborgen omschrijvingen als "afkomstig van cocosnoot" of "cocosnoot derivaat".

·        Aluminiumzouten worden vaak gebruikt in deodorants, waarbij het als drager wordt gebruikt van werkzame stoffen, zoals zweetremmers. Ook in veel medicijnen en vaccins worden aluminiumzouten gebruikt als drager van de werkzame stof. Maar het blijkt dat het aluminium in het lichaam achterblijft en zich vastzet op plekken waar weinig doorstroming is. Ze hebben vooral op zenuwcellen en hersencellen een schadelijke invloed. Aluminiumzouten kunnen gemakkelijk de bloed-brein barrière doorbreken en daarbij op langere duur schade aan onze hersencellen veroorzaken. De bloed-brein barrière wordt gevormd door de hersenvliezen, met name de Dura Mater. Deze is noodzakelijk omdat de hersencellen zeer gevoelig zijn voor veel stoffen die normaliter in het bloed aanwezig zijn. Daarom wordt in de ventrikels het bloed gefilterd van alle (dus niet alle) voor de hersencellen schadelijke stoffen.