Nieuwsbrief 08-3

Artikel in Twentsche Courant / Tubantia
28 november 2008
 

 

 

Timur is erg geďnteresseerd in de foto’s op de telefoon van z’n moeder. Tijdens een sessie van een uur kan Roy van de Geer hem maar een minuut of twintig effectief behandelen, maar bij kinderen is CranioSacraal veel effectiever dan bij volwassenen. Zij denken nog niet echt en twijfelen dus ook niet aan wat de therapeut doet. Ook is hun lichaam nog zo bezig met groei dat alle processen veel sneller gaan dan bij volwassenen.

Foto Margriet Markerink


Als je een snee in je vinger hebt, vind je het gewoon dat het vanzelf overgaat. Als je een been breekt, wordt dat al gauw wat minder logisch gevonden. Cranio Sacraal, een natuurlijke holistische behandelwijze voor zieke en gezonde mensen, is gebaseerd op de zelfgenezende kracht van het menselijk lichaam. Therapeut Roy van de Geer uit Groenlo: “We gaan niet uit van de klachten, maar van de gezondheid van iemands lijf.”

CRANIOSACRAAL

Tekst Willem Pfeiffer

Praten met het lichaam

Zelf was Roy van de Geer twintig jaar lang marketingspecialist bij multinationals en runde hij vervolgens tien jaar zijn eigen bedrijf. Tot een burn-out hem velde. Van de Geer kwam in contact met Cranio Sacraal en raakte er zo door geboeid dat hij na intensieve studie een eigen praktijk opzette. Hij specialiseerde zich in het behandelen van mensen met stress, hoofdpijn, nek- en schouderklachten, rug- en bekkenproblemen en blessures.

Het Cranio Sacrale systeem - afgeleid van Cranio (schedel) en Sacrum (heiligbeen) - bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het hersenvocht en de vliezen en botten daaromheen. Het ritme van het hersenvocht, dat informatie bevat voor de lichaamscellen, is de basis van de behandelingen.

Roy van de Geer: “Na een sessie voel je je heel levenslustig en vitaal. Het is enorm rustgevend en daarom bijvoorbeeld erg goed tegen stress. Je lichaam is veel intuďtiever en intelligenter dan het denken met je hersenen. Dat komt door de inherente, de altijd aanwezige, gezondheid. Wij stimuleren het zelfgenezende vermogen van het lichaam en de gedachte dat het zichzelf actief kan helen door het immuunsysteem te activeren en het z’n eigen medicijnen te laten aanmaken. Die zijn veel doeltreffender dan alle farmaceutische preparaten. En dat zonder bijwerkingen, wat er ook met iemand aan de hand is.”

Cranio Sacraal gaat niet uit van klachten
maar van gezondheid van lichaam.

Van de Geer bedoelt het niet als een aanklacht tegen de reguliere geneeskunde. “Een placebo geeft de mens de mogelijkheid gedachten te creëren, waarmee hij genezen wordt. Wij hebben een andere aanpak, maar nooit de neiging of behoefte een dokter te vervangen. We willen juist graag samenwerken. Dat gebeurt gelukkig ook steeds meer. Artsen realiseren zich steeds vaker dat we mensen die bij hen uitbehandeld zijn nog op een of andere manier kunnen helpen.”

Roy van de Geer is na jarenlange studie stellig in zijn opvattingen. “Ik ga ervan uit dat alle ziektes veroorzaakt worden door een vorm van stress. Dat kan bijvoorbeeld fysieke druk zijn. Als je 22 keer per minuut zes dagen lang per week dezelfde beweging maakt, krijg je RSI. Maar stress ontstaat ook doordat gedachten steeds rond blijven spoken. Van de klachten komt 95 procent tussen de oren vandaan. Dat geldt zelfs voor een voetballer die een schop tegen z’n benen krijgt. Dan is het een combinatie van fysieke en emotionele stress. Sommige mensen hebben een hele stuwdam van blokkades. Bijvoorbeeld in het middenrif of in de nek. Dat zijn natuurlijke barričres. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een klap of een stomp. Energie gaat dan door het lijf en wordt door de massa daarvan afgeremd. In het ene geval wordt de energie meteen in het lijf verdeeld en losgelaten, de andere keer wordt ze geconcentreerd en kapselt het lichaam ze in. Gebeurt het eerste, dan is er niets aan de hand en zie je niet eens een blauwe plek. In het tweede voorbeeld is er een blokkade.”

Die kan worden opgeheven door met het lichaam te ‘praten’. Roy van de Geer, partner van zangeres Margriet Markerink: “Bij een blokkade leg ik mijn handen op zo’n plaats en luister ik naar het lichaam via het bindweefsel. Bij een blokkade wordt een beweging beďnvloed en ontstaat er een ander centraal draaipunt. Wij communiceren met het natuurlijke draaipunt en brengen het naar de plek waar het niet-natuurlijke draaipunt zit. Het lichaam brengt daardoor de energie weer naar het natuurlijke centraal punt en lost de blokkade op, zodat de energie weer op de goede manier naar buiten kan.

Elk orgaan en elke cel heeft zijn eigen identiteit. Je kunt die identiteiten aanspreken, daaraan hebben ze behoefte. Je kunt gewoon vragen wat het probleem is. Ze geven ook antwoord met de stem van de klant, maar met een andere intonatie dan hij eraan zou geven. Op een gegeven moment komen dingen boven die de klant niet weet of niet zou zeggen. Bij Margriet had haar linkeroog een heel geagiteerd stemmetje. Het eiste dat ze niet meer dan zes uur per dag achter de monitor zou zitten. Als het meer werd, ging het dwarsliggen. Dat klopt nog steeds. Margriet vergeet wel eens dat een televisie ook een monitor is.”

Roy van de Geer is niet verrast door de scepsis die hij en andere alternatieve genezers geregeld ontmoeten. “Honderd jaar geleden bestonden er alleen natuurgenezers, dat vond niemand gek. Maar ik doe niet voor niets coaching erbij, dat is heel belangrijk. Mensen zijn veelal ziek omdat een stemmetje in hun hoofd allerlei dingen beweert en ze gek maakt. ‘Je bent niet goed, je deugt niet, als je oud wordt, word je krakkemikkig.’ Allemaal dingen die we geleerd hebben, die we voor waar aannemen en die daarom ook gebeuren. De reden waarom mensen geen ja tegen Cranio Sacraal kunnen zeggen, is dat ze hun eigen problemen en ziektes hebben veroorzaakt. Alleen hebben ze dat niet bewust gedaan. Wat je denkt gebeurt, slecht of positief, dat is mijn overtuiging en die van een heleboel anderen. De meeste mensen geloven het niet, omdat ze denken dat ze een lichaam zijn. In mijn optiek ben je bewustzijn, of een ziel, of hoe je het ook noemen wil. Alles wat je overkomt, is een spiegel van jezelf. Als je iemand tegenkomt die je niet mag, zie je dingen die je van jezelf tegenstaan.” 

Op de website van Roy van de Geer staan diverse voorbeelden van klanten, die baat hebben (gehad) bij bezoekjes aan zijn praktijk. Een marathonloper uit Rekken had al twee jaar last van hielspoor, een chronische ontsteking aan zijn achillespees. Na twee sessies was hij van zijn kwetsuur verlost. Hij loopt weer naar hartelust marathons en crosst weer op zijn ATB-fiets door de bossen. 

De bijna vijfjarige Timur Yakin uit het Duitse Vreden is ver achter in zijn lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Zijn moeder Ina vertelt ons: “Timur praatte en liep niet. Timur schudde altijd alleen met zijn hoofd heen en weer, deed steeds hetzelfde en vertoonde stereotiep spelgedrag. Je had ook niet veel oogcontact met hem en hij lachte weinig. Medisch gezien heeft hij autistische trekjes, zijn hersenen zijn slecht ontwikkeld. De oorzaak is vermoedelijk zuurstofgebrek bij de bevalling.”

Om contact te maken met Timur kruipt Van de Geer tijdens korte sessies van twintig minuten achter hem aan. Ina Yakin na vier behandelingen van haar zoontje: “Het ging vrij snel beter met Timur. Hij loopt nu een beetje, al waggelt hij als een eend en is het gewoon komisch hoe hij beweegt. Hij is ook veel vrolijker, zegt woordjes, gaat op mensen af en is soms gewoon wild. Hij neemt kennelijk de wereld nu bewust waar, voor die tijd was die afgeschermd. Hij toont zelf initiatief en komt op ideeën. Er is veel meer communicatie over en weer, het is allemaal een stuk opener. Je grijpt naar een strohalm. In een ziekenhuis krijg je diagnostiek en dan weer een andere. Ik heb echt de indruk dat dit bij Timur wat oplevert, zonder dat ik weet waarom.” 

De Winterswijkse Ilona Huiszoon kwam in contact met Roy van de Geer, nadat ze in de bibliotheek in haar woonplaats een foldertje over Cranio Sacraal onder ogen had gekregen. “Daarvoor had ik er nog nooit van gehoord. Er stond heel uitgebreid in wat het kon doen. Dat trok me wel aan. Ik had het nogal zwaar na enkele flinke trauma’s en door stofwisselingsproblemen en kon wel een beetje hulp gebruiken. Voordat ik bij Roy kwam, heb ik onbewust geprobeerd dingen onder controle te houden. Als je zoals ik diepe trauma’s hebt meegemaakt, ontstaat een energetisch slot en kun je er niet bij. Vanaf de eerste keer ging het heel goed. Vooral de combinatie van eerst een half uur praten en daarna de behandeling werkte prima bij mij. Met zijn handen doet hij niet veel. Hij drukt op plekken waar blokkades zitten en je merkt direct reactie. Je wordt er heel rustig van, bijna alsof je in trance raakt. En het heeft een behoorlijke nawerking, fysiek en psychisch. Het werkt vooral in op de vochthuishouding. Het gaat allemaal meer stromen, het maakt emoties los. Als het stroomt, kan het verwerkt worden. Bij Roy ben ik nu een keer of tien geweest. Eerst om de drie weken, later met grotere tussenpozen. Nu zit ik weer lekker in mijn vel en ga ik alleen nog een of twee per jaar voor een onderhoudsbeurt.”

Foto George Nusmeijer

Dit artikel is met toestemming van de redactie letterlijk overgenomen uit De Twentsche Courant / Tubantia, pagina 9 en 10 van het katern Tplus Leven & laten leven.