Nieuwsbrief 08-2

Water

 


Water, wat is daar nu voor bijzonders aan? Het is zo gewoon. Het grootste deel van het oppervlak van de aarde is er mee bedekt. We hebben er vaak te veel van, met als gevolg overstromingen, dagen lang slecht weer en mislukte oogsten. Maar soms hebben we er te weinig van en dat is vaak net zo erg. Droogte, dorst, dood, bosbranden en mislukte oogsten.

We weten allemaal dat water een van de belangrijkste voorwaarden is voor leven zoals wij dat hier op aarde kennen. Zonder water geen leven. Zelfs in de woestijn kunnen levende wezens aan water komen, bijvoorbeeld door dauw op te vangen. Of zoals een kameel dat doet. Die slaat in een paar minuten een watervoorraad in van zo’n 90 liter, dat is genoeg voor twee weken of meer in de woestijn. Wij mensen kunnen niet lang zonder water, hooguit drie dagen, terwijl we 30 tot 40 dagen zonder voedsel nog overleven. En in de woestijn houden we het maar een paar uur uit zonder water, omdat we dan moeten zweten om onze lichaamstemperatuur binnen de perken te houden. Zo belangrijk is water voor ons.

Wat weten wij van water. Als ik de mensen om mij heen dat vraag komen er maar vrij beperkte antwoorden. Zoals water is nat, water kennen we in de vormen vast (ijs), vloeibaar (water) en gasvormig (waterdamp), water bestaat uit 2 atomen waterstof en één atoom zuurstof (H2O). Er is oneindig veel water, water kun je drinken, met water kun je koffie of thee zetten, water in rivieren en kanalen is een goedkoop transportmiddel, water kun je drinken, planten hebben water nodig, water stroomt altijd naar het laagste punt. Bedenk zelf eens wat je allemaal over water weet.

Er zijn ook een heleboel spreuken en gezegden met water, zoals "Ik voel het aan m'n water" of "Het water staat tot aan m'n lippen".

Wat maakt water nou zo belangrijk voor ons lichaam? Het is een heel goed oplosmiddel. Je kunt er allerlei voedingstoffen in oplossen, zoals suikers en zouten. Verder kunnen veel stoffen fijn verdeeld worden in water en zo door het water getransporteerd worden, denk aan rode en witte bloedcellen in het bloed, vetten in melk. Er moet in ons lichaam een heleboel getransporteerd worden. Niet alleen in het bloed, maar als de voedingsstoffen in de buurt van de cellen zijn aangekomen verlaten ze de haarvaatjes en drijven in de vloeistof die de cellen omringt naar de celwand. Binnen in de cel is ook weer water aanwezig, zodat de stoffen ook daar naar de juiste plaats gaan.

Wij mensen bestaan voor ongeveer 70%, dus bijna driekwart, uit water. Alle cellen van ons lijf drijven in een zee van water en die cellen zelf bestaan ook voornamelijk uit water. We zijn een binnenzee van zout zeewater. Ook ons afval verwerkingssyteem is voor een groot deel gebaseerd op water. Neem het bloed. Ook het parallel daaraan lopende lymphestelsel is gebaseerd op water als transportmiddel. Als het bloed met afvalstoffen bij onze nieren aankomt, wordt het water met de afvalstoffen opgenomen door de nieren. Per etmaal nemen de nieren ongeveer 1.700 liter (!!!) afvalwater op, filteren dat en lozen het gereinigde water weer in de bloedbaan. Er gaat daar dus vrijwel geen druppel verloren. Er is alleen wat water nodig om de afvalstoffen vanuit de nieren naar je blaas te vervoeren. Vandaar plas je het uit in het toilet. Dat is slechts 1,5 liter per etmaal. Wat een wonder van efficiëntie zijn wij toch.

Het verdampen van water kost energie. Daar maakt ons lichaam heel goed gebruik van door te transpireren als we het warm hebben. Het water dat uit zweetkliertjes komt verdampt door warmte te onttrekken aan de huid. Daardoor koelen de huid en de onderliggende bloedvaatjes af en dat koelere bloed kan de spieren van onze benen tijdens het hardlopen afkoelen. Lichaamscellen kunnen namelijk niet goed tegen te veel warmte, een paar graden te veel en ze kunnen niet goed meer functioneren. Onder normale omstandigheden zweten wij ongeveer een halve liter per dag, verspreid over ons hele lichaam. Maar bij zware inspanning zoals sport kan dat oplopen tot 2 liter per uur.

Om gezond te blijven moeten we de hoeveelheid water in ons lichaam op peil houden. Een heel eenvoudig rekensommetje van 1,5 liter urine en 0,5 liter zweet leert ons dat we dus twee liter per dag moeten drinken. Als we minder drinken functioneren we ook minder goed. We kunnen dan minder plassen, waardoor de urine geconcentreerder wordt. Het risico is groot dat de vuildeeltjes ergens tussen de nieren en het toilet blijven plakken, wat tot verstoppingen kan leiden (nierstenen). En dat is niet leuk. Stel je maar eens voor hoe jouw toilet er uit zou zien als je niet goed door zou spoelen. En als we sporten hebben we meer afvalstoffen als gevolg van de hogere verbranding en bovendien transpireren we veel. Dat moet allemaal worden aangevuld.

Als we te weinig drinken, minder dan we verliezen, raakt ons lichaam in onbalans. Ons lichaam gaat signalen geven dat er een gebrek is aan water. We krijgen dorst. Als we daar geen acht op slaan kunnen er allerlei waarschuwingen volgen. Eén daarvan is hoofdpijn. Als je hoofdpijn hebt is het dus raadzaam eerste twee glazen water te drinken in plaats één enkele slok om het pijnstillende pilletje weg te slikken.

Veel mensen  denken dat drinken op zich voldoende is. Maar ons lichaam heeft behoefte aan schoon water en niet aan koffie, thee of een frisdrank. Je lichaam is een heel gevoelig organisme, veel gevoeliger dan de accu van je auto. Maar geen mens denkt er aan om daar koffie of een pilsje in te gieten als het niveau te laag is. En verder is koffie waterafdrijvend, dus hoe meer koffie je drinkt destemeer water heb je nodig.

Steeds meer mensen zich realiseren zich dat water een geheugen heeft. Daarop is homeopathie gebaseerd en ook bloesemtherapie. Veel traditionele wetenschappers zeggen dat dit onzin is, maar de Franse geleerde Jacques Benveniste heeft bewezen dat het werkt. Hij verdunde een oplossing zover dat er geen enkele molecuul van de werkzame stof meer in het water aanwezig was en toch bleek de werkzaamheid van de stof nog even sterk. Alchemisten uit de middeleeuwen wisten dit al. Pas quantum fysica heeft de weg voor de moderne wetenschap begaanbaar gemaakt. Maar reguliere wetenschrappers hebben nog te veel weerstand om dit soort feiten te accepteren en Benveniste is door zijn collega's dan ook in de ban gedaan.

De Japanner Masaru Emoto heeft ook aangetoond dat water een geheugen heeft. Hij bevroor het te onderzoeken water en fotografeerde de kristallen die tijdens het bevriezen ontstonden. Zo maakte hij foto's van kristallen van drinkwater over de gehele wereld. Hoe schoner het water hoe mooier en complexer het kristal. Daarna stelde hij gedistilleerd water bloot aan diverse invloeden en fotografeerde de kristallen. Ook hier ontdekte hij dat de kristallen mooier en complexer waren naarmate de beïnvloeding positiever was. Mooie klassieke of moderne muziek gaf prachtige kristallen, heavy metall en geschreeuw resulteerde in onvolmaakte kristallen. Ook foto's en geschreven of uitgesproken teksten resulteerden in verschillende kristallen. Hij heeft hier diverse boeken over gepubliceerd die ik van harte kan aanbevelen.

Uit één van de boeken heb ik een kopie gemaakt van twee foto's. Daarop zie je de grote invloed van gesproken of geschreven woorden op het water. En dus ook op het water in ons lichaam en onze gezondheid. Op het ene glas water is, in het Japans, een etiketje geplakt met de tekst "Doe Dat!" en op het andere "Laten we dat doen." Hieronder zie je het resultaat.

"Doe dat"

"Laten we dat doen"

Ik vind dit belangrijk omdat wij voor 70% uit water bestaan en we regelmatig dingen tegen ons zelf zeggen. Meestal geen lieve leuke dingen maar kritiek, zoals "sufferd, heb je dat weer verkeerd gedaan", "luilak, schiet eens op, doe wat!" of nog krachtiger termen of vloeken. Volgens mij beïnvloedt dat de kwaliteit van "jouw" water en daarmee jouw gezondheid en jouw stemming. Als je jezelf en anderen complimenten geeft zal dat een positieve invloed hebben op jouw water en dat van anderen.

Het geheugen van water heeft nog meer consequenties voor onze gezondheid. Het water dat bij ons uit de kraan komt is fantastisch gereinigd. Tijdens ingewikkelde processen zijn de ergste schadelijke stoffen er wel uit gehaald. Maar de herinneringen van al die stoffen zijn nog in het water aanwezig, zoals van zware metalen, zeep, kunstmest, hormonen en medicijnen die via het rioolwater in het oppervlaktewater terecht zijn gekomen. Die stoffen zijn dus nog steeds werkzaam en sluipen via het water dat je drinkt je systeem binnen. Volgens de huidige wetenschappelijke normen is ons drinkwater schoon, maar volgens de quantumfysica en Emoto is dat slechts gedeeltelijk waar. Het geheugen van water registreert ook wat er met het water is gebeurt, zoals wij dat ook doen met wat er met ons gebeurt. Tijdens het reinigen is er met het drinkwater van alles gebeurd en tot slot is het met kracht in een leiding geperst. Het water is daardoor gestressed.

Gelukkig zijn er methoden om het water ook energetisch te reinigen. Je geeft het water dan weer zijn kwaliteit zoals dat ooit is geweest, voordat er allerlei dingen mee zijn gedaan. Het oerwater heeft een bepaalde trillingsfrekwentie, die wordt uitgedrukt in een Bovis-waarde. Hoe hoger de waarde hoe zuiverder het water.  Verontreinigingen en de herinnering er aan verlaagt de Bovis-waarde van het water. Het is dus zaak de trilling te verhogen.

De eenvoudigste manier is tegen het water te zeggen dat je dankbaar bent dat je het mag drinken en dat het goed voor je is. Of mooie muziek spelen, of een foto van iets moois tonen. Dat is wat Masaru Emoto heeft gedaan. Er bestaat ook een symbool dat een heel positieve uitwerking heeft op water. Als je een glas water vijf minuten op dat symbool zet is het water energetisch gereinigd. Dit symbool is teruggevonden in een oud manuscript, nagetekend en op zijn effectiviteit getest. Het blijkt zeer werkzaam te zijn.

Er zijn kunststof buisjes waar oerwater in zit. Als je een glas water met dit staafje roert is het net zo schoon als oerwater. Een leuke bijkomstigheid is dat als je slechte rode wijn (château migraine) er mee roert die verandert in een milde slobberwijn. Een collega van mij maakt "maalstromen" van hout die nog sterker zijn dan de drie voorgaande methoden. En voorts is er de mogelijkheid een installatie op je waterleiding aan te sluiten die de kwaliteit van het water al in de leiding verbetert. Daarmee is al het kraanwater in je huis, dus ook het badwater en het water in je wasmachine optimaal van kwaliteit. Het schijnt dat je dan maar de helft van de hoeveelheid wasmiddel nodig hebt.

Naast de voordelen voor je lichaam is er een ander gunstig effect als je een van deze methoden gebruikt om de kwaliteit van het water te verbeteren: het water wordt veel lekkerder en lest je dorst veel beter. Daardoor ga je ook meer water drinken en dat is een groot pluspunt voor je gezondheid.

Het voordeel van het symbool is dat je het geplastificeerde kaartje in je portemonnee kunt steken zodat je het altijd bij je hebt. Het voordeel van dankjewel zeggen is dat het helemaal gratis is en je het nooit kwijt kunt raken.