Nieuwsbrief 08-1
Stress

 


Een te veel aan stress is een van de grootste, zo niet het allergrootste gezondheids-probleem van onze huidige maatschappij. Veel mensen lijden aan stress, sommigen bewust, de meesten onbewust. Redenen genoeg om er in deze eerste Nieuwsbrief van VitaalTotaal aandacht aan te besteden.

Laten we eerst eens kijken wat stress eigenlijk is.

Stress betekent letterlijk: ‘spanning, druk, belasting’.

De verklaring van Coëlho zakwoordenboek der geneeskunde is:
‘Een altijd aanwezige toestand bij de mens, die van zeer groot belang is voor het verrichten van taken en die in sterke mate toeneemt als er een verandering of bedreiging optreedt waarop iemand zich moet instellen'.

In deze definitie staan twee belangrijke dingen.
Ten eerste dat je stress nodig hebt om iets te doen.
Ten tweede dat stress door invloed van een verandering of bedreiging sterk toeneemt.

Het eerste kennen we allemaal. Als we zonder spanning zijn, zijn we slap, vormeloos en lusteloos. Een ballonnetje zonder spanning is een flodder, een ballon met spanning is leuk en danst in de wind. Maar een ballon met te veel spanning zegt ‘poefff’. Een sporter heeft spanning nodig om goed te kunnen presteren, om aan de start scherp te zijn en alert. Een toneelspeler heeft ook vaak spanning nodig om op te treden, dat noemen we plankenkoorts. Maar als ze eenmaal bezig zijn kunnen ze het ontladen, waardoor het teveel aan spanning verdwijnt.

De verandering kennen we ook. Je gaat een verre reis maken en je raakt daardoor opgewonden en wat gespannen. Je gaat trouwen, je bent gespannen.

En de bedreiging kennen we bijvoorbeeld in de vorm van een tegenligger die onverantwoord inhaalt, zodat jij moet uitwijken. In het dagelijks leven worden we heel regelmatig geconfronteerd met bedreigingen. Zoals je baas die kritiek op je heeft, een ongeduldige docent, een boze partner, een file waardoor je te laat op je afspraak komt, een ramp die je op het Journaal wordt getoond. En niet te vergeten de actiefilms en computerspelletjes met veel geweld en schrikeffecten. Het aantal stress veroorzakende factoren is eindeloos. Veel meer dan we ons realiseren. We raken ook gestresst door herinneringen die we willen verdringen, gevoelens die we niet willen voelen, verdriet dat we niet willen ervaren en gedachten die steeds in ons hoofd in de rondte tollen.

Wat gebeurt er als we aan een stress veroorzaker worden blootgesteld. Laten we als voorbeeld een gevaar kiezen waaraan we vroeger werden bloot gesteld, zo’n twintigduizend jaar geleden toen we op de savanne in Afrika leefden. Stel je voor, je bent eten aan het verzamelen, hier een besje, daar een insect, daar een wortel. Plotseling zie je een leeuw voor je staan die met hongerige ogen en een zwiepende staart naar je kijkt. Je schrikt en je gaat aan de haal. Op dat moment gebeurt er in je lijf een heleboel.

Laten we het eens op een rijtje zetten.
Je ogen geven het bericht door aan je hersenen ‘Een leeuw, pas op gevaar, rennen’. Jouw interne alarmsysteem gaat af met het doel je wakker te schudden voor het dreigende gevaar.
Je hersenen geven de opdracht aan de bijnieren om adrenaline en cortisol  te produceren om je klaar te maken voor vechten of vluchten. De adrenaline zorgt voor een kettingreactie in je lichaam.
Je hart gaat sneller en krachtiger kloppen; je bloeddruk stijgt.
De bloedvaten in je spieren en longen worden wijder, maar in de huid, rond je maag, lever en darmen nauwer, zodat er meer bloed naar de spieren kan.
De suikerspiegel in je bloed gaat snel omhoog, suiker is snelle brandstof en die heb je nu nodig.
Je ademhaling gaat sneller, je gaat hijgen om snel meer zuurstof binnen te krijgen.
Je spert je ogen wijd open zodat je meer kunt zien, zodat je niet over een boomwortel zult struikelen.
Je gaat zweten om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur te hoog op zal lopen tijdens het vluchten.
Je spijsvertering stopt met werken, je darmen legen zich. Daardoor word je lichter en als je gewond raakt is er minder kans op infecties.
Je lichaam gaat een pijnstiller (endorfine) produceren, zodat je je niet aan pijn hoeft te storen als je door braamstruiken of dergelijk moet rennen. Die verwondingen zien we later wel, als we aan de leeuw zijn ontsnapt.
Je immuunsysteem gaat trager werken omdat het nu toch geen nut heeft. Eerst overleven, daarna zien we wel weer.

Laten we er van uitgaan dat je het hebt gered en dat de leeuw niet meer achter je aan zit. Wat gebeurt er dan in je lijf?

De productie van adrenaline kan stoppen, dus je hersenen geven het sein ‘alles veilig’.
Voor de zekerheid ren je nog een eindje door, waarbij de adrenaline die nog in je bloed zit kan verbranden. Je bent de stress aan het ontladen en je komt weer tot rust.
Je hartslag vertraagt.
Je ademhaling wordt rustiger en zakt.
De bloedvaten in de huid worden wijder, je kunt beter afkoelen. Ook die naar je organen worden wijder.
Je spijsvertering komt weer op gang.
De eilandjes van Langerhans (kliertjes in de alvleesklier) maken insuline en lozen dat in jouw bloedsomloop. Daardoor kan de suikerspiegel weer dalen.
De productie van endorfines wordt gestopt. Je gaat je wonden voelen en ze verzorgen.
Je immuunsysteem wordt weer actief, eventuele opgelopen wonden moeten snel worden gerepareerd.
Misschien dans en schreeuw je van plezier dat je nog leeft, je roept naar de leeuw dat je te slim voor hem bent. Dat helpt je lijf zich van de stress te ontladen.
Je komt tot rust en gaat weer eten verzamelen. Jouw interne alarmsysteem wordt gereset voor een volgende gevaarlijke situatie.

Zo ga je van nature met stress om. Maar tegenwoordig niet meer. Wat doe je als je bijna door een auto bent overreden op de zebra? Je loopt door, want het gebeurt zo vaak. Wat doe je als je boze baas weer in z’n kantoor zit? Je gaat door waarmee je bezig was. Wat doe je als het Journaal weer andere ellende laat zien? Je blijft gewoon zitten kijken. Je lijf blijft in staat van alarm. Te veel adrenaline in je bloed. Een te hoge suikerspiegel. Je ademt hoog en onrustig. Het angstzweet staat soms nog op je rug. Je spijsvertering is verstoord. Jouw interne alarmsysteem blijft te gevoelig afgesteld en je komt niet tot rust.

In onze maatschappij zal het niet lang duren voordat ons alarmsysteem weer gevaar ontdekt en de hele cyclus opnieuw wordt doorlopen. Het gevolg is dat we nog onrustiger worden als het gevaar geweken is en ons alarmsysteem nog gevoeliger wordt afgesteld. Hoe meer we blootgesteld worden aan stressoren, hoe gevoeliger ons alarmsysteem wordt afgesteld.

Je kunt het vergelijken met een alarmsysteem in huis om inbrekers buiten de deur te houden. Als zo’n systeem te gevoelig is afgesteld kan een muis van 50 gram het alarm doen afgaan, terwijl het bedoeld is voor een vent van 70 kg. De politie komt kijken en er blijkt niets aan de hand te zijn. Als dat meerdere keren gebeurt komen ze niet eens meer kijken, ook niet als er werkelijk inbrekers zijn. Net zo is het bij jouw alarmsysteem. Als je gestresst bent staat jouw alarmsysteem zo gevoelig afgesteld dat je schrikt als er een speld achter je op de grond valt. Op een gegeven moment ben je zo moe dat je nergens meer op reageert. Je krijgt pijn in je lijf, je conditie gaat snel achteruit, je hebt geen zin meer om te eten, je spieren verkrampen, je slaapt slecht, je …………… vul maar in. Je bent ziek.

Het is van groot belang dat je alarmsysteem gereset wordt, dat je spijsvertering weer op gang komt, dat je spieren weer ontspannen, dat je ademhaling tot rust komt. Dat kun je doen door een pilletje te slikken. Een pilletje met je weet niet wat voor bijwerking, misschien zelfs wel verslavend. Je moet je ontspannen, wordt vaak gezegd. Maar hoe doe je dat?

CranioSacraal helpt om jouw systeem weer tot rust te brengen, om jouw alarmsysteem te resetten, om je spieren te ontspannen en vooral om kennis te maken met de oorzaken van jouw stress, zodat die in de toekomst kan worden vermeden. Tijdens een CranioSacraal behandeling kom je werkelijk tot rust, je raakt al gauw in een diepe trance, waardoor jouw lichaam zich op celniveau kan herstellen. Ik noem dat een onderhoudsbeurt, de 20.000 km beurt die je ook aan je auto geeft. Bijvoorbeeld elke 3 maanden een behandeling. Het is vaak nog te declareren bij je ziektekostenverzekering ook.

CranioSacraal behandelingen zijn ook ideaal voor mensen die een stressvol leven leiden. Het werkt dan preventief en voorkomt dat de druk te hoog oploopt. Bovendien leer ik je dan wat extra technieken om zelf de druk in de hand te houden. Bijvoorbeeld het woordje 'druk' vermijden. Als iemand je vraagt hoe het met je gaat en je antwoord: 'druk, druk, druk ....' dan voel je dat jouw antwoord jou al onder druk zet. Zeg dan 'lekker veel te doen' en je zult het verschil merken.

Zelf kun je ook al veel tegen stress doen met ademhalingsoefeningen. Zorg dat je buikademhaling doet, laag ademhalen via je middenrif. Zorg verder dat je geaard bent. Lach regelmatig en luister naar vrolijke muziek.

Te veel stress heeft heel veel negatieve invloed op de werking van je lichaam en kan tot de volgende klachten leiden:

Hoofdpijn
Overbelasting van je ogen
Overbelasting van spieren in je nek en schouders
Overbelasting van je kaakgewricht (TMJ)
Hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte
Hartstoornissen en hartritmestoornissen
Verminderde werking van het immuunsysteem, vatbaar voor ziekten
Pijn in spieren en gewrichten
Maagklachten
Klachten over lever en galblaas
Klachten over nieren
Darmklachten
Prostaatklachten
Gebrek aan energie en levenslust

Het is dus best de moeite waard je leven zodanig te veranderen dat te veel stress geen probleem meer voor je is. Ik wil je daar graag bij helpen.