Meditatie

 


Meditatie van bewustzijn = bewust zijn

Dit is een meditatie die je helpt om bewust te worden van jezelf en om je gedachten minder chaotisch en vermoeiend te maken. Het resultaat is dat je tot rust kunt komen en worden wie je altijd al geweest bent. Het is alsof je van uit een bulderende storm in de luwte komt, wat een verademing is en veel ruimte schept. Dan staat denken in dienst van jou in plaats van jij in dienst van je denken. Want jij bent je denken niet, denken is een functie van je hersenen, zoals lopen een functie is van je benen.

Het is raadzaam deze meditatie regelmatig te doen. Bij voorkeur 's morgens en 's avonds 10 tot 15 minuten. Iedereen kan deze meditatie doen en er worden helemaal geen eisen aan je gesteld, behalve wat doorzettingsvermogen om er regelmatig wat tijd voor te nemen. Het begint eenvoudig en na verloop van tijd worden er elementen aan toegevoegd, zodat je er in kunt groeien.

Ga op een rechte stoel of bank zitten in een aangename ruimte waar je niet gestoord zult worden. Zorg ook dat je niet door telefoon of dergelijke wordt afgeleid. Een plek in de tuin, park of bos is ook uitstekend. Als je niet kunt zitten is liggen ook mogelijk, maar je loopt het risico dat je dan in slaap valt.

Plaats je voeten plat op de grond. Verbeeld je dat er vanuit jouw voetzolen wortels diep de grond in groeien. Heel diep de aarde in, zodat je stevig verankerd bent. Via deze wortels kun je verbruikte energie in je lijf afvoeren naar de aarde. De aarde zal deze graag van je overnemen. Daardoor komt er ruimte vrij voor nieuwe voedende energie die bij je binnen kan stromen via die zelfde wortels vanuit de aarde of via je kruinchakra vanuit de ruimte.

Vestig je aandacht op je ademhaling. Het is de bedoeling dat je buikademhaling doet, via je middenrif ademt. Bij het inademen trekt je middenrif je longen naar beneden, zodat zij vol kunnen stromen met frisse lucht. Daarbij zal je buik wat opbollen om ruimte te maken voor je longen. Bij het uitademen ontspant je middenrif en stroomt de lucht uit je longen naar buiten. Het is belangrijk dat je rechtop zit, zodat er ruimte is voor deze ademhaling. Als je gemakkelijk ademt ben je klaar voor de volgende stap.

Verleg je aandacht naar een van je voeten en voel de aanwezigheid van die voet. Als je niets voelt is dit oké, maar houd je aandacht minstens 15 seconden bij je voet. Als er een gedachte tussendoor komt is dat niet anders. Zodra je dat merkt ga je weer met je aandacht naar je voet. Als je dit vaker doet zul je op een gegeven moment wel wat voelen, namelijk de aanwezigheid van je voet. Dus heb geduld, het werkt al meteen, ook al voel je nog niets.

Ga na die kwart minuut met je aandacht naar je enkel, vervolgens naar je kuit, knie, dij en lies. Daarna naar je andere voet, enkel, kuit, knie, dij en lies. Vijftien seconden aandacht per lichaamsdeel is voldoende.

Zo ga je vervolgens je hele lijf langs. Als je bij je buik bent aangeland kijk dan ook hoe je ademhaling is en hervat zo nodig je buikademhaling.

Als je merkt dat je afgeleid was door een gedachte ga je verder waar je was. Dat gebeurt nou eenmaal en neem het jezelf niet kwalijk. Wees blij dat je het ontdekt en weer terugkeert naar de meditatie. Maak er ook geen dwangmatige oefening van. Als het niet lekker gaat stop je en begin je de volgende keer gewoon weer bij je voet. En als je niet bij je kruin uit komt is dat ook niet erg. Het is geen prestatie die je moet verrichten. Het is een middel om je denken een tijdje te ontspannen en te verminderen.

Als je wel bij je kruin uitkomt, open je je kruinchakra en je zult merken dat er energie vanuit dat chakra om je heen gaat stromen. Het stroomt in de vorm van een thorus, zeg maar een donut, om je heen net als het magnetisch veld om de aarde. De energiestroom zal je aura versterken en voeden, waardoor je jezelf beter beschermd tegen ongewenste invloeden van buitenaf zoals electrosmog.

Je zult ervaren, als je het twee keer per dag doet, dat je steeds meer gaat voelen, dat je steeds rustiger wordt en dat het ook steeds leuker wordt om te doen. Dan ga je het ook doen als je ergens moet wachten, als je in de bus of trein zit. Of als je wacht voor de kassa in de supermarkt, want na verloop van tijd hoef je er niet meer bij te zitten. En al gauw merk je dat je niet steeds een deel van je lichaam voelt maar dat je in een fractie van een seconde je hele lijf voelt, dat je denken dan stil staat en dat je helemaal ontspannen bent.

Dan zul je ook merken dat je leven gaat veranderen. Wat vroeger belangrijk was wordt onbelangrijk, wat anderen van je vinden en wat anderen doen doet er nauwelijks meer toe. Vervelende mensen verdwijnen uit je leven en er komen nieuwe leuke mensen voor in de plaats. Je leeft in het hier en nu en bent gelukkig. Je bent bewust geworden van jezelf en je leven ontwikkelt zich naar een volgende fase.

Als je je ontwikkelt wordt je minder ingewikkeld.