Medical Taping

 

Voor hooikoorts taping klik hier.
 

 

Tijdens de Olympische spelen en andere sportevenementen hebben we het allemaal kunnen zien. Van die prachtige gekleurde stroken tape bij een heleboel topsporters. Onze hockeyvrouwen, de beachvolleybalsters, schoonspringsters en een heleboel meer. Ook bij voetballers is die gekleurde tape doorgedrongen. Maar helpt het wel? Is het net zo iets als sporttape als je bijvoorbeeld een enkel gezwikt hebt?

Ja, het helpt wel degelijk. Nee, het is iets heel anders dan de traditionele sporttape. Sporttape beperkt je bewegingsruimte, medical tape is elastisch en vergroot je bewegingsruimte! Medical tape helpt je om jezelf sneller te genezen na een blessure en voorkomt overbelasting bij kwetsbare lichaamsdelen. Het zorgt voor een betere doorbloeding en ontspanning, als het door een vakbekwaam therapeut wordt aangebracht. Als je het zonder kennis gebruikt kan het averechts werken.

Het Medical Taping Concept is een van oorsprong Aziatische behandelmethode. Het heeft niet alleen een stabiliserende werking op gewrichten, maar ondersteunt ook de spierfuncties, de bloedsomloop en de lymfecirculatie.

Ik gebruik medical tape als het nodig is na Cranio Sacraal behandelingen, omdat de tape het helingsproces bevordert en er voor zorgt dat de effectiviteit van de behandeling vergroot kan worden. Vaak geven klanten al binnen enkele minuten aan dat de tape werkzaam is en dat pijn vermindert en spieren ontspannen. Andere toepassingen zijn:

  • Nabehandeling en behandeling van blessures en chronische klachten aan spieren en gewrichten
  • Vermindering van klachten bij vochtophoping zoals bij kneuzingen, blauwe plekken en verzwikkingen
  • Ondersteuning bij het aanleren en gewennen aan een verbeterde houding
  • Behandeling van en ondersteuning bij chronische overbelasting zoals muisarm, tennisarm
  • Het gunstig be´nvloeden van organen zoals maag- en darmklachten
  • Behandelen van chronische hoofdpijn en zenuwpijn

Het effect is een vermindering van druk op het weefsel, waardoor pijnreceptoren ontlast worden en pijn sterk vermindert of verdwijnt. De bloed- en lymfecirculatie wordt verbeterd, zodat zwellingen snel slinken en herstel versneld zal plaatsvinden. De tape tilt de huid op waardoor meer ruimte beschikbaar is.

Medical Tape is een elastische, ademende zelfklevende tape op basis van katoen. Het is voorzien van een anti-allergische kleeflaag. Medical Tape is waterbestendig; je kunt er mee douchen en zwemmen. Ga er niet mee in de sauna of droog het niet met een f÷hn, want de warmte activeert de lijmlaag, waardoor deze veel te sterk gaat hechten en verwijderen pijnlijk wordt. Gewoon laten drogen aan de lucht. Medical Tape kan meerdere dagen blijven zitten. Verwijderen als de lijm loslaat of de tape gaat irriteren.

 

Deze klant heeft last van zijn linker deltaspier (links oranje tape), van de bovenzijde van zijn lange rugspier (oranje tape midden) en van de bovenzijde van de monnikskapspier. De tape zorgt voor een betere circulatie van bloed, lymphe en energie waardoor de klachten sneller kunnen helen en hij gemakkelijker een natuurlijke houding kan aanwennen.

Deze klant had last van haar polsen en de soepele werking van de pezen. Carpaaltunnelsyndroom was het oordeel van de artsen en dus opereren. Ik heb haar behandeld met Cranio Sacraal in combinatie met Medical Taping. De pijn en bewegingsbeperking waren al snel verdwenen, er was geen bijwerking en de klachten zijn, ook jaren later, niet teruggekomen.

Onderstaande foto's heb ik gemaakt tijdens de cursus Medical Taping die ik onlangs heb gevolgd. Ze geven een idee wat er allemaal mogelijk is met deze tape. Voor meer informatie kun je bellen of mailen. Het is de techniek die we bij vele topsporters tijdens de olympische spelen hebben kunnen zien.
 
Medical Taping kan een oplossing bieden bij hooikoorts.
Ongeveer 20% van alle Nederlanders heeft last van hooikoorts. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van de bomen, grassen en pollen. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij iemand die last heeft van hooikoorts reageert het lichaam heel heftig. Het afweermechanisme reageert te sterk, waardoor de slijmvliezen veel meer slijm produceren, wat een reeks van klachten veroorzaakt. Zoals een loopneus, niezen, verstopte neus, branderige of tranende ogen. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn vaak gehoorde klachten. Het komt soms voor dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts.

Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs er voor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen door komt. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen als je last hebt van hooikoorts. Medical Taping kent geen negatieve bijwerking, behalve soms wat jeuk.

In eerste instantie wordt alleen een tape aangebracht op de rugzijde. Dit is in de meeste gevallen afdoende. Maar mocht je nog klachten houden dan is een extra tape op je borst vaak voldoende om de klachten voor de rest van het seizoen te verminderen. Garantie kan ik echter niet bieden, want elk mens reageert anders.

De tapemethode is ook zeer krachtig bij het behandelen van COPD-klachten. De tape geeft ruimte aan het onderliggende weefsel, waardoor de reactie vermindert.

Het aanbrengen van Medical Tape is eenvoudig voor een geoefend therapeut en neemt vrij weinig tijd in beslag. De tape kan meestal ongeveer een week blijven zitten. Je kunt gewoon douchen, baden en zwemmen, doch bij het afdrogen wel voorzichtig zijn, om te voorkomen dat je met de handdoek een randje loswrijft. Meestal is bij hooikoorts eenmalig tapen per seizoen voldoende. Het is wel raadzaam aan het begin van het seizoen, afhankelijk van waar je allergisch voor bent, de tape te plaatsen.
 

Medical Taping kan een oplossing bieden bij menstruatieplachten

Er is ook een tapetechniek waarbij vrouwen minder last hebben van menstruatiepijn. De techniek is zo eenvoudig dat je het zelf aan kunt brengen. Er is een speciale verpakking ontwikkeld door Cure Tape welke al bij sommige drogisterijen verkrijgbaar is.


Ik werk met Cure Tape.