Hooikoorts

 


Elk voorjaar en zomer is het weer raak voor heel veel mensen. Want 20% van alle Nederlanders, dat zijn ruim 3 miljoen mensen, heeft in meerdere of mindere mate last van hooikoorts. Dat wordt veroorzaakt door de enorme hoeveelheden pollen en stuifmeel die de lucht elk voorjaar en zomer weer vullen.

Er zijn veel remedies en middeltjes die in meerdere of mindere mate het leven van mensen die last hebben van hooikoorts kunnen veraangenamen. Echter, omdat elk mens uniek is, helpt niet elk middel voor iedereen.
Tijdens een nascholings-cursus Medical Taping heb ik een techniek geleerd waar veel mensen met hooikoorts baat bij hebben en die heel eenvoudig is toe te passen. Bij de meesten volstaat een Medical Tape op de bovenrug. Soms, in hardnekkige gevallen, is een week later een extra tape aan de borstzijde nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Het beste is de tape 5 dagen te laten zitten, waarna de klachten bij meer dan 80% van de behandelde mensen aanzienlijk zijn verminderd of zelfs geheel verdwenen. Na de eerste of eventueel de tweede behandeling met Medical Tape heb je voldoende weerstand opgebouwd voor de rest van het seizoen.

Elke gediplomeerde Medical Taping therapeut kan deze tapes tegen hooikoorts aanbrengen. Heb je vragen of wens je meer informatie dan kun je contact met mij opnemen via email (roy@vitaaltotaal.com) of per telefoon (0544 - 46 56 38).

De reactie van een klant kort na het aanbrengen van de medical tape is:
"Hoi Roy,
Wat een heerlijk resultaat na de plaatsing van de medical tape:
De druk op mijn ogen is verminderd (eigenlijk al meteen toen ik bij jou weg reed), mijn ogen zijn minder dik en geďrriteerd aan het worden, en heel prettig hoe de tape al de verandering in mijn houding op natuurlijke wijze ondersteunt. Mijn lichaam had dit als voorbeeld echt nodig….
Nogmaals dank!
Lieve groet, J
"

Ook andere klanten zijn erg tevreden over het resultaat. Een prettige bijwerking is dat nek, schouders en bovenarmen door het aanbrengen van de medical tape extra ontspannen, wat prettig is als je al een tijdje gehoest en geproest hebt. Als jij iemand kent die last heeft van hooikoorts, geef haar of hem deze informatie dan door, zodat ook zij een onbezorgd voorjaar kunnen beleven.

Voor het maken van een afspraak kun je of mailen. Het aanbrengen van de eerste Medical Tape tegen hooikoorts kost € 50,- incl BTW en tape. Mocht je een extra tape op je borst nodig hebben dan kost dat € 30,- incl BTW en tape.

Ik heb meerdere kleuren tape. Naast blauw en oranje ook een onopvallende huidskleur.

Voor hen die meer informatie wensen over de werking van Medical Tape heb ik hieronder tekst van mijn leverancier vermeld:

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?
Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De kinesiotape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen.

Hoe werkt een allergische reactie in het lichaam?
Hooikoorts is een allergische reactie op de pollen van struiken, grassen en bomen. Bij hooikoortspatiënten reageert het afweersysteem meteen zodra stuifmeel in het lichaam komt. Het lichaam maakt dan de afweerstof IgE (Immunoglobine E) aan. IgE bindt zich aan mestcellen (mastocyten) en aan basofiele granulocyten. Mestcellen bevinden zich voornamelijk in de slijmvliezen van de luchtwegen, darm en huid.
Basofiele granulocyten zijn witte bloedcellen met granulen (blaasjes met een eigen membraan in het cytoplasma van bepaalde cellen in het lichaam). In de granules zijn verschillende stoffen opgeslagen zoals
histamine. DE IgE receptoren zitten op het membraan van de cel waar zich de stuifmeelkorrels aan binden. Deze stuifmeelkorrels zijn antigenen. Histamine komt vrij en zorgt voor de allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts. De bloedvaten verwijden en gaan lekken. Tevens zorgt het ervoor dat de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken.

Segmentale verklaring voor de mogelijke werking van de tape
In het lichaam bestaan segmentale relaties. Er is een wisselwerking tussen de spieren, botten, huid, organen en de regelsystemen. Tot die regelsystemen behoren het sympathische zenuwstelsel (zorgt voor o.a. meer lucht in de longen) en het parasympatische zenuwstelsel (zorgt voor rust en herstel).
Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzone ’s van de longen in het bindweefsel liggen met name thoracaal op de rug. De sympathische innervatie (zenuw aansturing) voor de longen liggen in de segmenten Th2-Th5.
De parasympatische aansturing verloopt over de 10e hersenzenuw (nervus vagus). Deze belangrijke zwevende langste hersenzenuw, ontspringt uit de hersenstam en heeft vertakkingen naar vitale organen in het lichaam. De behandeling met tape bestaat uit segmentale ondersteuning door een dorsale rugtape die wordt aangebracht in dit longgebied. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot “rust”.

Mechanische verklaring voor de mogelijke werking van de tape
In de literatuur wordt gesproken over het bindweefsel (fascia) dat een grote rol speelt bij de immunologische afweer. De fascia komt voor in verschillende structuren en diktes, het is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, maar behandeling is vaak nodig voor een sneller herstel van de balans.
De fascia bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een sensorische prikkel aan de fascia, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.
Vermoedelijk heeft de spanning van de fascia en/of de prikkeling van de sensoren in de huid een positief effect op de invloed van het immunoglobuline IgE en daardoor indirect op het vrijkomen van histamine.