Gezondheid


Veel mensen hebben het idee dat gezond zijn het zelfde is als niet ziek zijn. Maar er bestaat een groot verschil tussen gezondheid en niet ziek zijn. Het laatste betekent dat je geen acute klachten hebt en je er niet van bewust bent dat er dingen in je lijf gebeuren die een slechte invloed uitoefenen op jouw gezondheid. 

Gezond zijn betekent dat alles in jou optimaal functioneert.

Het is tegenwoordig helaas een uitzondering als mensen in onze westerse maatschappij gezond zijn. Gezond zijn betekent ondermeer dat:
je denken rustig is en je niet beheerst wordt door (chronische) stress of angst
je eten bestaat uit natuurlijke, gifvrije, voedende producten en geen genetisch gemanipuleerde planten en dieren
je voldoende beweegt zodat alle organen in een goede conditie zijn
je leeft in een omgeving zonder schadelijke stoffen in de atmosfeer
je leeft in een omgeving die vrij is van niet natuurlijke stralingsbronnen zoals UMTS, GSM en magnetron
je lijf vrij is van zware metalen (bijv. door almagaanvullingen) en andere gifstoffen zoals fluor en fijnstof
je vrij bent van boosheid, chronisch verdriet, negatieve gedachten en frustraties
je bewust bent van jezelf en je omgeving en beide respecteert
je je geen zorgen maakt over je toekomst en je verleden

Ik vind het opvallend dat de meeste van deze omschrijvingen alleen maar uit gaan van de afwezigheid van iets en dat het moeilijk is dit in een positief iets te vervatten. Ook dat is een teken van onze maatschappij en ons taalgebruik. We denken in wat we niet willen en niet in wat we wel willen. We praten over armoede, niet werkeloos zijn, niet ziek zijn. En verder wordt duidelijk dat bijna niemand in een "ontwikkelde" maatschappij gezond is. Ook is opvallend dat misvorming en schoonheid geen enkele invloed hebben op gezondheid. Zelfs al mis je een been, dan kun je toch gezond zijn.

Als mensen niet helemaal gezond zijn richten ze heel veel aandacht op juist dat aspect van hun leven, maar niet of weinig op dat wat wel gezond is en goed functioneert. Zelfs als je kanker hebt is slechts een deel van je lijf ziek en een heel groot deel is gezond. Een andere kijk op jezelf en jouw functioneren geeft vaak een verrassend ander resultaat. Maar ook hier geldt dat je gevormd bent door de maatschappij. Wees eigenwijs en volg jouw eigen wijsheid.

Als je je in deze aannamen kunt vinden, kun je een heleboel doen om jouw gezondheid te verbeteren.

Ga mediteren om jouw chaotische en onbewuste denken te vertragen en bewust te maken. Dat denken is meestal je zorgen maken (zorgen bestaan dus niet voordat je ze bedenkt en maakt), onvrede met het verleden (dat je toch niet meer kunt veranderen) en angst voor de toekomt (die altijd anders verloopt dan waar je bang voor bent). Verder gaat je denken over wat je allemaal nog moet doen in de toekomst. Denken blijkt dus niets met het heden, het nu, te maken en dat is het enige moment dat je leeft.

Er zijn vele vormen van mediteren. Je kunt rustig gaan zitten met rustgevende muziek of een geleide meditatie. Gewoon op een rechte stoel is beter dan in een ongemakkelijke houding. Je kunt ook gaan wandelen in het bos of het park. Ga sporten, in de tuin werken, knutselen of andere dingen die jouw gedachten wegleiden van verleden of toekomst. De essentie van meditatie is dat je in het hier en nu leeft, zodat je je bewust bent van wie je bent. Dan denk je niet aan gisteren of morgen, aan problemen die je nog moet oplossen. Die bestaan eenvoudigweg niet op dit moment, die bestaan alleen in je gedachten. Tijd bestaat niet zoals blijkt uit de wijzerplaat van BigBen.

Zorg voor gezond en natuurlijk eten. Heel veel verpakte voedingsmiddelen bevatten stoffen die niet goed zijn voor jouw gezondheid en soms zelfs ronduit giftig zijn. Meestal worden die aangeduid op de verpakking met een E-nummer. Vroeger dacht ik dat een E-nummer betekent dat het een door de Europese gemeenschap goedgekeurd en dus veilig bestanddeel is, maar tegenwoordig weet ik beter. Het betekent alleen dat de EEG het een nummer heeft gegeven en dat daarmee kan worden volstaan in plaats van een vaak heel lange chemische en angstwekkend klinkende omschrijving. In het boekje "Wat zit er in uw eten" staan alle E-nummers vermeld en of ze een bedreiging voor jouw gezondheid zijn. Rood betekent niet eten, oranje is pas op en groen betekent veilig of nog niet bekend of het schadelijk is. Het kost € 11,50 incl verzendkosten en is te bestellen op de website http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php.

In de uitzending van Radar van 20 februari 2012 is uitgebreid aandacht besteed aan de kwaliteit van ons eten en drinken. De conclusie van Antoinette Hertsenberg en haar team is dat er heel veel mis is op dit gebied en dat de industrie stoffen die zijn toegelaten gewoon gebruikt ook al zijn ze schadelijk voor de gezondheid of zelfs giftig. Ook het boekje komt ter sprake. Op de site van Radar kun je de achtergrondinformatie over dit programma lezen en het programma zelf bekijken. Met de volgende link ga je naar de site van Tros Radar (http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1944/e-nummers/).

Naast vele kleurstoffen, die onder andere hyperactiviteit als bijwerking hebben, is E621 een additief dat zeer schadelijke bijwerking kan hebben. Het is een smaakversterker die er ook voor zorgt dat je meer van een product eet en vraatzucht veroorzaakt. Het zit in veel hartige producten. Andere benamingen voor E621 zijn mononatriumglutamaat, MSG, gistextract, gehydroliseerde proteďne en zelfs als er op een etiket "aroma" staat kan dat betekenen dat er E621 in zit. Een ander schadelijk product is E951, oftewel aspartaam. De zoetstof die in "light" producten wordt gebruikt. Onderzoek toont aan dat lightproducten mede verantwoordelijk zijn voor obesitas, evenals E621.

In het TV programma Altijd Wat van de NCRV op 22 april 2013 komt Michael Moss aan het woord over verpakte levensmiddelen. Hij heeft een boek geschreven over de levensmiddelenindustrie en wat zij doen om zo veel mogelijk van hun produkten te verkopen. Het boek is Engelstalig en heet 'Salt Sugar Fat'. Hij heeft hiermee de Pulizer prijs gewonnen. Ik heb het gelezen en herken er veel uit want ook ik heb in de voedingsmiddelenindustrie gewerkt rond 1980 bij wat nu Nestlé is. Het boek vertelt de invloed van zout, suiker en vet op onze gezondheid en hoe de industrie de optimale hoeveelheden hiervan in produkten verwerkt om te zorgen dat je er meer van eet dan goed voor je is. Het is de ware oorzaak van obesitas. Klik op de foto van Michael Moss en je kunt de uitzending van Altijd wat bekijken (http://altijdwat.ncrv.nl/nieuwsblogs/gesprek-michael-moss).

Als je meer wilt weten is op Internet een schat aan informatie beschikbaar, zowel van de industrie die roept dat het allemaal wel meevalt tot organisaties die geen belang hebben bij de verkoop van deze producten. Maak zelf je keus.

Zo kwam ik onlangs op YouTube een film tegen waarin een vrouw getuigt hoe ze genas van kanker door haar eet en leef patroon te veranderen. In 4 maanden heeft ze haar lichaam ontgift van alles wat in haar eten zat en wat haar omgeving aan giftige invloeden had.
Dit is de link: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GnAPxVEVxSI

Kijk ook eens naar deze D-talk van Jamie Oliver die helder maakt waar het vooral aan de gezondheid mankeert. https://www.youtube.com/watch?v=OfiXt634UzY

Hoe het mogelijk is dat iemand zomaar "spontaan" kan genezen wordt op een porachtige manier uitgelegd door Deepak Chopra in het boek Quantumgenezing. Deepak Chopra is geboren in India, is arts gespecialiseerd in endocrinologie (inwendige klieren) en maak de verbinding tussen oosterse geneeskunst en westerse geneeskunde. In dit boek neemt hij ons mee naar het grensgebied van lichaam en geest, het gebied waar genezing plaats vindt. Hij gebruikt informatie uit de ontwikkelingen van de quantum fysica en hoewel het boek al in 1989 is geschreven is het een aanrader voor wie gelooft in het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Maar nog meer voor mensen die dat onzin vinden, want het opent een nieuw venster in een nieuwe richting met een prachtig uitzicht op de toekomstige gezondheidszorg. Ik heb dit boek voor het eerst gelezen in 2002, kort na mijn terugkeer uit Santiago en vond het toen een aardverschuiving. Kort geleden heb ik het opnieuw gelezen en verbaas me hoe helder Deepak Chopra deze lastige materie onder woorden brengt.

Zorg er ook voor dat de producten die je op je huid en in je haar smeert gezonde producten zijn. Daarvan zijn er helaas nog niet zo heel veel, al is dat ook an het veranderen. Onze ervaring is dat de merken Weleda en Neutral producten leveren met maar weinig schadelijke stoffen. Eigenlijk zie je het al aan de inhoudsdeclaratie: hoe langer en hoe moeilijker de woorden hoe meer troep er in zit. Ik heb een lijstje gemaakt van de ergste stoffen. Als je dat wilt kan ik je per email een printversie toesturen.

Zorg ook dat je kinderen gezond blijven. Vooral als baby en peuter zijn ze kwetsbaar. Reguliere medici (voorschrijvers van medicijnen) zijn nog steeds van mening dat het goed is om baby's al heel vroeg te vaccineren tegen allerlei mogelijke ziekten. De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken heeft daar, net als ik, een heel andere mening over. Volgens mij is het immuunsysteem van een baby nog niet sterk genoeg om vaccinaties te verwerken en zeker niet als het een coctail van drie of vier is. De Thymus, het centrum van het immuunsysteem wordt dan zwaar overbelast en zal niet goed meer functioneren. Bovendien is het immuunsysteem van een baby al zwaar belast omdat het nog maar weinig kennis heeft vergaard over alle stoffen in het lichaam die van buiten komen, zoals de darmflora en alles wat er op de huid verblijft. Er is dus werk zat voor de thymus en dan moet je er niet nog een heel erg zware belasting aan toevoegen. De bijwerkingen van deze vorm van vaccineren is soms heel groot, maar er wordt weinig ondezoek naar gedaan omdat het strijdig is met het belang is van de pharmaceutische industrie. En als er onderzoek is gedaan wordt dit vaak geflatteerd in het voordeel van de vaccinatie, wat logisch is omdat de pharmaceutische industrie deze onderzoeken of de instituten die het doen, vaak financiert. Heb je je wel eens gerealiseerd dat gezonde en dode mensen geen omzet genereren voor de pharmaceutische industrie?

Vaccinatie is wereldwijd een enorme goudmijn, want het biedt de farmaceutische industrie de mogelijkheid om ook aan gezonde mensen geld te verdienen. De geschatte omzet aan griepvaccins was in 2011 wereldwijd ruim 7 miljard dollar. http://nvkp.nl/

Dit is trouwens ook interessante informatie over het on-nut van vaccinatie: https://www.wanttoknow.nl/gezondheid/vaccinaties-gezondheid/de-voordelen-van-het-doormaken-van-de-mazelen/
 

j