Coaching

 


Heel veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door emoties. Emoties die niet of onvoldoende zijn verwerkt, waardoor ze nog niet zijn losgelaten. Ze hebben nog niet de juiste plek in het emotionele leven van de persoon gekregen. Voorbeelden zijn trauma's door ongelukken, misbruik, sterfgevallen van dierbaren, dingen waarvan we getuige zijn geweest, zoals ziekten, ongelukken, misdaden, geweld en dergelijke. 

Maar de oorzaak kan ook liggen in de jeugd. We leren dingen die onze ouders, opvoeders, geestelijk leiders en docenten nodig vinden. We moeten ons namelijk aanpassen aan de eisen die de maatschappij aan ons zal stellen. We moeten ons netjes gedragen, mogen niet trots zijn als we iets heel goed hebben gedaan of iets moois gemaakt hebben. Vooral hier in de Achterhoek en Twente geldt de regel: 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. We kopiŽren gedrag van mensen die we als ons voorbeeld beschouwen. Soms zijn die aangeleerde dingen als we volwassen zijn helemaal niet goed voor ons. Een deel van ons geheugen herinnert zich dat het eigenlijk anders is dan onze opvoeders zeggen. Zij beperken ons en kunnen zelfs als een geestelijke dwangbuis werken. Ik noem het vaak dat we een diep uitgesleten karrenspoor volgen, waardoor we geen stappen opzij kunnen doen. We kunnen dan alleen maar het spoor van anderen volgen en we weten niet waar het naar toe leidt. Kijk maar eens naar de animatiefilm "EX ET", waarin je kunt zien hoe wij opgevoed worden om tot gewenst gedrag te komen. Klik op de foto hiernaast of kopieer de volgende link naar jouw browser (http://www.youtube.com/watch?v=f6Zqpf0FELM).

Ik vind het belangrijk om anders te denken dan ik heb geleerd, anders dan wat ik gewend ben en anders dan mijn omgeving van mij verwacht. Denk niet wat jij normaal vindt maar durf creatief te zijn en ga buiten de betreden paden, buiten jouw karrespoor. Dat is denken buiten het bekende kader. De Engelse taal kent hiervoor een mooie term: "think outside the box". De bekende puzzel hiernaast is hiervan een mooi voorbeeld. De opdracht is: verbind deze negen punten door vier rechte lijnen te trekken zonder je pen van het papier te halen en zonder een punt meer dan ťťn keer te raken. De oplossing vind je op de pagina Wetenswaardigheden.

Het kan ook zijn dat we dingen hebben meegemaakt die we ons niet meer kunnen herinneren. Of omdat we te jong waren en onze hersenen en geheugen nog niet voldoende functioneerden. Of omdat we het gebeurde zo verschrikkelijk vonden dat we het uit ons geheugen hebben gewist. Maar ons bewustzijn heeft het gebeurde geregistreerd en op celniveau opgeslagen en weggeborgen zodat we het niet meer hoeven te voelen. Voorbeelden hiervan zijn geweld, oorlog, ongevallen en rampen, (seksueel) misbruik, pesten op school, scheiding van ouders, sociale misstanden thuis en dergelijke. Het weggestopt houden van de gebeurtenis kost heel veel energie en veroorzaakt in ons lichaam fysiek een verstarring die natuurlijk functioneren blokkeert.

Opvoeding en weggestopte emoties bepalen voor een groot deel ons denken. Met name het onbewuste deel van ons denken. Slechts een heel klein deel van wat we denken komt in ons bewustzijn. Het is als bij een ijsberg: een heel klein topje steekt boven het oppervlak uit, het meeste blijft onder het oppervlak van ons bewustzijn.

Ons gedrag wordt voor een groot gedeelte bepaald door onbewuste gedachten. Als er iets gebeurt wat lijkt op wat er is gebeurd toen we klein waren, reageren we het zelfde als destijds. Maar we realiseren ons daarbij niet dat we inmiddels volwassen zijn en dat het gebeurde in een ander perspectief kan worden geplaatst en een andere reactie veel effectiever en prettiger is.

Als die emoties weer bewust worden is het belangrijk er nu op de juiste manier mee om te gaan. Het is lastig om dat alleen te doen. Dan is het goed het te verwerken in samenwerking met een coach, een persoon die je kunt vertrouwen, die niet oordeelt, kan luisteren en veiligheid biedt. Een persoon die zelf veel van zijn emotionele problemen onder ogen heeft gezien en verwerkt, zodat er geen risico voor verstrengeling van emoties bestaat. Iemand die weet waar jij mee aan het worstelen bent. Iemand die je kan begeleiden in het aanleren van bewuster denken.

Soms is het wenselijk je leven een heel andere wending te geven, omdat je huidige manier van leven niet meer voldoet. Je loopt vast door hoe je de dingen tot op heden hebt aangepakt, hoe je over dingen denkt en door je huidige gedrag. Dan is het tijd alles wat je geleerd hebt overboord te zetten en op zoek te gaan naar jouw eigen wijsheid. Je te ontwikkelen en te ontdekken wie je werkelijk bent. Tijd om te leren leven in het hier en nu. Om een einde te maken aan denken over het verleden en piekeren over de toekomst. Tijd om weer plezier te hebben in je leven en verantwoording te nemen voor wie je bent en wat je doet. Te leven in het hier en nu. Ontwikkelen betekent jezelf afwikkelen zodat je je zelf kunt waarnemen zoals je een oud geschrift afrolt om te lezen.

'Join the club' van gelukkige mensen. Ga werken aan jezelf, aan jouw persoonlijke ontwikkeling in plaats van alleen maar aan het verwerven van stuff (materiŽle zaken). Word een mens die zijn eigen wijsheid volgt. Volg de stroom van het leven en probeer niet tegen de stroom op te roeien. Dan gaat je leven weer stromen en je voelt je weer een volwaardig mens. De materiŽle zaken komen dan vanzelf naar je toe. Soms is het handig hierbij een coach in te schakelen die zelf de weg al is gegaan en die je kan helpen in het proces van je zelf ontdekken en ontwikkelen.

Kies maar: jezelf ontwikkelen of ingewikkeld blijven.

De meditatie op de volgende pagina is een goede stap op weg in je ontwikkeling. Deze meditatie heeft als doel tot rust te komen en daardoor meer bewust te zijn van jezelf. Hoe meer bewust je van jouwzelf bent  hoe meer je afgewikkeld bent en hoe minder ingewikkeld en ontwikkeld je dus bent.


 


Deze foto is gemaakt in Twente waar een nieuwe beek is gecreŽerd, genaamd 'De Doorbraak'.

Als je meer informatie wenst over Counseling klik dan op onderstaande knop.