CranioSacraal
extra informatie


Het CranioSacrale systeem bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, het hersenvocht en de drie vliezen daaromheen (het buitenste heet Dura Mater). Ook de botten die het geheel beschermen (schedel, wervels en heiligbeen) en de wervelschijven behoren daarbij. In medische termen heet de schedel Cranium en het heiligbeen Sacrum; vandaar CranioSacraal. De hersenen zwemmen in een vloeistof, welke geheel van de rest van het lichaam is afgescheiden door de Dura Mater. Deze hersenvloeistof beschermt onze hersenen en zorgt ook voor de aanvoer van voedingsstoffen en bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen. De hersenvloeistof wordt in de ventrikels (zie afbeelding rechts, de blauw-groene vormen) in onze hersenen gemaakt uit ons bloed door middel van filtreren.

Onze krachtige levensenergie brengt ons hersenvocht in een pulserende beweging. Je kunt het vergelijken met het effect van wind op het oppervlak van de zee. Er ontstaan met grote regelmaat golfjes. Dit golvende ritme bevat informatie voor de lichaamscellen. Alle golven bevatten informatie, net als bij radiogolven, GSM-golven en licht. Het helpt de cellen om in ons lichaam hun plaats en functie te bepalen en is de basis van onze gezondheid.

CranioSacraal maakt gebruik van deze ritmische, informatie dragende golven. We kennen drie varianten van het ritme: het snelle, het midden ritme en het langzame ritme. Het lijkt verwarrend, die drie ritmes die tegelijkertijd aanwezig zijn, maar als je het vergelijkt met de zee is het begrijpelijk. Het snelle ritme kun je zien als de door de wind gevormde golven. Het middenritme als de deining van de oceaan, waarop windgolven zich vormen. Het langzame ritme is als eb en vloed. Het snelle ritme is lokaal en hiermee beÔnvloeden we trauma's en blokkades van de plek waar je werkt. Het middenritme is verbonden met ons totale wezen en onze gezondheid. Door hiermee te werken stimuleren we onze totale gezondheid en ons emotionele welzijn. Het langzame ritme is verbonden met het kosmisch bewustzijn van de mens en de hele mensheid, ook wel de Leegte of het Morfogenetische Veld of het Veld van Nulpuntenergie genoemd of gewoon het Veld.

Ons lichaam bestaat uit 75 tot 100 triljard cellen, elk met een eigen intelligentie, immuunsysteem en spijsvertering. Als je gezond en ontspannen bent werken al die triljardden cellen perfect met elkaar samen om alle lichaamsfuncties te verullen. De meeste cellen zijn gespecialiseerd en vervullen een zeer specifieke taak. Zij worden aanbestuurd door de hersenen, welke op zich uit naar schatting 1 triljard cellen bestaat. Zij vormen de kern van het centrale zenuwstelsel, wat verder is opgebouwd uit het ruggenmerg, de hersenvliezen, de schedelbeenderen en de wervelkolom bestaande uit wervels, kraakbeenschijven en bindweefsel. De hersenen en het ruggenmerg drijven binnen de hersenvliezen in het hersenvocht. Het hersenvocht wordt gefilterd uit het bloed en bevat de voor de hersencellen benodigde voedingsstoffen en het doorloopt een pulserende beweging, vergelijkbaar met eb en vloed van de zee. Bijgaande korte film geeft een idee hoe schedelbeenderen ten opzichte van elkaar bewegen. Klik hier om het filmpje te bekijken. Voor de duidelijkheid is de beweging versneld en ook de grootte van de bewegingen is uitvergroot. De beweging plant zich door je hele lijf voort, zo bewegen ook je schouders en je knieŽn. In werkelijkheid is de beweging zo klein dat alleen een geoefend therapeut het waar kan nemen.

De hersenen besturen het lichaam doormiddel van zenuwpulsen via de zenuwbanen, door middel van hormonen en neurotransmitters die via de bloedsomloop de cellen bereiken, maar ook door electrische pulsen via het bindweefsel. Als een lichaam onder druk staat door overbelasting, chronische stress, angst, boosheid, millieuvervuiling, ongezond eten, overgewicht en andere gifstoffen zullen de boodschappen van de hersenen de cellen moeilijker kunnen bereiken, waardoor deze minder goed of zelfs niet kunnen functioneren. De zenuwbanen en bloedvaten kunnen in de knel zitten, het bindweefsel raakt vervormd, spieren verkrampen, de spijsvertering raakt gestoord en de afvalstoffen kunnen niet afgevoerd worden. Dan is het lichaam in gevaar.

Ik werk bij voorkeur met het middenritme en wissel dat af met het snelle ritme als er lokaal problemen opgelost moeten worden zoals bij een blessure of een vast zittend middenrif. Het langzame ritme dient zich aan als diepgaande emotionele problemen moeten worden verwerkt.

Het CranioSacrale ritme is heel subtiel en kan door een ervaren therapeut door heel ons lichaam worden gevoeld. Het ritme plant zich voort via het bindweefsel dat zich als een netwerk door heel ons lichaam verspreidt. Ook voor de lichaamscellen is het van levensbelang dit ritme te voelen. De aard van het ritme vertelt de behandelaar iets over onze conditie en waar blokkades aanwezig zijn die storend werken. Blokkades zijn plekken in ons lijf waar het ritme wordt tegengehouden. Het kunnen littekens van wonden en operaties zijn, maar vooral niet verwerkte emoties die in ons lichaam in het bindweefsel worden opgeborgen en ingekapseld. Wij zijn ons er meestal niet van bewust dat we die emoties nog in ons lijf hebben, vaak stammen zij uit onze babytijd toen we nog niet konden denken. Of nog vroeger, uit de baarmoeder. We hebben die emoties goed opgeborgen omdat we er op dat moment niets mee kunnen doen en ze niet meer te voelen. Maar het opgeborgen houden kost veel energie. Ook stress is verantwoordelijk voor veel blokkades in ons lichaam.

Bindweefsel is overal in ons lichaam aanwezig en omgeeft elke cel, groep van cellen en elk orgaan. Het is het geheugen van ons lichaam en geleid energie en informatie naar alle cellen, nog sneller dan via onze zenuwen. Blokkades verstoren het transport van de energie en informatie in ons lichaam. De energie kan dan niet goed doorstromen, waardoor we uit balans zijn en niet goed functioneren of zelfs ziek zijn. Het is te vergelijken met de eerder genoemde windgolfjes op het wateroppervlak van de zee. Als daar een stapeltje stenen ligt, kunnen de golfjes niet verder. Door de blokkade zullen ze een heel ander patroon en ritme vormen. En dus andere informatie bevatten. Zo is het ook met blokkades in ons lichaam. De informatie van de golf gaat verloren of wordt sterk vervormd.

Je kunt een blokkade ook vergelijken met een gekantelde vrachtwagen op de weg die een file veroorzaakt. Een file is stress, verhoogde spanning in het verkeer. We kennen het allemaal, als we in een file staan worden we blootgesteld aan stress, van ons zelf of van anderen. Dat gebeurt dus ook in ons lichaam. Blokkades verergeren de stress in ons lijf, ze kosten energie. Als je een blokkade oplost komt die energie in beweging en weer beschikbaar. Stress is tegenwoordig een van de ergste en meest voorkomende veroorzakers van blokkades.

Plaatsen waar we blokkades tegenkomen zijn vooral gewrichten, zoals onze nek en schouders, wervels van de onderrug, heupen, knieŽn en enkels. Ook onze keel, ons middenrif en bekken zijn vaak geblokkeerd. In organen zoals de lever, nieren, milt en galblaas kunnen ook blokkades voorkomen net als in spieren en bindweefsel. Bekende plaatsen zijn achterhoofd, nek en schouders en de onderrug, welke vaak veroorzaakt worden door een verkeerde houding.                              

De pijn die daarbij optreedt voelen we soms op een heel andere plaats in ons lichaam. Daarom is het belangrijk de oorzaak van de klacht te verhelpen en niet alleen de pijn te bestrijden. Dat heeft geen zin, want die zal zich dan later waarschijnlijk op een andere plaats opnieuw manifesteren. Je kunt pijn vergelijken met een noodsignaal van een orgaan: als je het signaal niet wilt horen verdoof je de pijn, maar het orgaan verkeert nog steeds in nood. Of anders gezegd: een medewerker van een bedrijf meldt per telefoon aan zijn chef dat er ergens iets niet in orde is, maar de chef wil het niet weten en gooit de hoorn op de haak. Daarmee is het probleem dus echt niet verholpen, maar zo werkt een pijnstiller vaak.

Een CranioSacrale behandeling is heel aangenaam en ontspannend. Je ligt in gemakkelijk zittende kleding op een behandeltafel waarbij je vrijwel niets hoeft te doen. Ik leg mijn handen op plaatsen waar blokkades aanwezig zijn, luister naar je lichaam en zorg dat er terplaatse voldoende energie in beweging is zodat de blokkades kunnen oplossen. Daarbij wordt de in de blokkade ingekapselde en uitgekristalliseerde emotie weer vloeibaar en die kan door je lichaam worden afgevoerd. Littekens zitten ook vol met emotie, herinneringen aan de verwonding of operatie die los kan komen. Acute en chronische blessures kunnen sneller helen door met de emotie ervan, zoals pijn, boosheid, schrik en teleurstelling, contact te maken. De vastgezette emotie verhindert vaak een goede genezing van de wond of het herstellen van een orgaan. Dus die moet eerst opgeheven worden voordat het lichaam aan het werk kan.

CranioSacraal is een samenwerking tussen cliŽnt en behandelaar. We behandelen je als ťťn geheel. We behandelen jou als mens samen met de verborgen oorzaak van de klacht en niet het symptoom. We stimuleren je lichaam om zichzelf te genezen, om het immuunsysteem te activeren. Het kan zín eigen medicijnen aanmaken die geen bijwerking hebben en veel doeltreffender zijn dan alle farmaceutische preparaten.

Endorfines, dat zijn lichaamseigen pijnstillers, zijn alleen werkzaam op de plaats van de pijn en nergens anders. Ze zijn dus intelligent en hebben geen bijwerking of negatieve invloeden op andere delen van het lichaam. Chemische preparaten zijn niet selectief en hechten zich aan alle passende receptoren van alle lichaamscellen waarmee ze in contact komen en blokkeren daarmee het doelmatig functioneren van die cellen.

Er zijn 3 stromingen in het behandelen met CranioSacraal. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Wil je meer weten over de geschiedenis en ontwikkeling van CranioSacraal klik dan op de knop hieronder.