Chronische stress

 


Chronische stress is een van de belangrijkste oorzaken van ziekte in onze westerse maatschappij. Alhoewel stress een normaal natuurlijk verschijnsel is waarmee je jouw leven kunt redden, is chronische stress een toestand die slopend is voor lichaam en geest. Tijdelijk een beetje spanning hebben we vaak nodig om goed te presteren, zoals bij sporters en acteurs. Het maakt je scherp en alert.

Maar chronische stress, dat wil zeggen dat het over een lange periode jouw leven beheerst sloopt jouw lijf en maakt je suf en onopleddend. De meeste belangrijke lichaamsfuncties kunnen daar de stresshormonen die door je lijf gieren niet meer goed of zelfs helemaal niet meer worden uitgevoerd. Je pleegt roofbouw op je lichaam. Je spijsvertering functioneert niet goed meer, je darmen kunnen voedingsstoffen niet goed meer opnemen waardoor de cellen verhongeren, ook al eet je nog zo gezond. Maar die cellen kunnen hun afvalstoffen ook niet meer kwijt aan de bloedsomloop zodat zij vervuilen. Je immuunsysteem wordt door de stresshormonen op nonactief gezet, zodat er geen onderhoud meer aan je lichaam kan plaatsvinden. Wondjes genezen slecht en versleten cellen worden niet meer vervangen.

Ook je hersenen krijgen niet meer voldoende brandstof, terwijl ze op volle toeren aan het werk zijn. De meeste stress wordt namelijk veroorzaakt door gedachten. Gedachten dat je geld tekort komt, dat iemand het op je heeft gemunt, dat je baas boos op je is, over wat ze als kind met je gedaan hebben, enzovoort. Die gedachten tollen in een kringetje rond en er komt geen eind aan, met als gevolg dat je ook nog slecht slaapt. Dat gaat vaak zo door tot de stoppen doorslaan en je in een burn-out terecht komt.

Het is dus een noodsituatie waar je bij tijds wat aan moet doen, maar de vraag is hoe. Vakantie of je ziek melden biedt maar korte tijd een oplossing. Het is tijd om de bakens te verzetten en een nieuwe koers in te slaan. Om hulp te zoeken teneinde die stroom van gedachten te veranderen en ook lichamelijk weer tot rust te komen. Tijd voor coaching en CranioSacraal, want dat is een zeer goede combinatie om chronische stress en een burn-out te behandelen en een nieuw mens te worden.

Stress maakt je koud, kou zorgt voor krimp, krimp veroorzaakt blokkades, blokkades belemmeren doorstroming van bloed en energie.
En dat veroorzaakt ziekte en pijn.

 

Wil je meer weten over chronische stress klik dan op de knop hieronder.