Burn-out

 

Hoe kom je er aan en hoe kom je er af?

De oorzaak

Meestal is de oorzaak van een burn-out dat we lange tijd ons zelf bloot stellen aan stress. Dus chronische stress. Daarvoor zijn heel veel oorzaken aan te wijzen. Vaak is degene die opgebrand is zich niet bewust van de oorzaak, omdat dat een blinde vlek is of omdat dat feit als onbelangrijk wordt afgedaan. Ik weet dat maar al te goed; ik had mijn burn-out in 1999 en het duurde maanden voor ik me er bewust van was. En nog veel langer voor ik me weer gelukkig en gezond voelde.

Onderstaand een paar voorbeelden van oorzaken, combinaties zijn eerder regel dan uitzondering:

  • Een gebeurtenis uit je jeugd heb je verdrongen of afgedaan als onbelangrijk. Je werd gepest, ben seksueel misbruikt, scheiding van jouw ouders, verhuizing ....... Er zijn legio gebeurtenissen mogelijk, soms ernstig, soms ogenschijnlijk onbetekenend. Je houdt het onbewust tot het niet meer houdbaar is, want het kost veel energie om de herinnering in het onbewuste te houden. Daardoor pleeg je roofbouw en raak je fysiek, maar ook emotioneel uitgeput. Je slaapt slecht of onrustig en je lichaam krijgt niet te kans om zich 's nachts te herstellen.

  • Je maakt je zorgen over de toekomst, omdat de dingen niet gaan zoals je hebt verwacht. Vooral nu, in de crisis is dat vaak het geval met verlies van werk, te hoge hypotheek, schulden en/of verstoring in de relatie.

  • De werkdruk is veel te hoog. Jouw werkgever maakt misbruik van de situatie en voert besparingen door die jij, door harder werken, moet oplossen. De stapel werk die je moet doen wordt steeds groter en er is geen uitzicht op verbetering.

  • Ook verdriet kan een burn-out veroorzaken. Een sterfgeval, een verbroken relatie. Als je dit niet goed verwerkt blijf je achter met chronische stress.

Alleen hard werken is nooit de oorzaak. Als je met plezier werkt kun je bergen verzetten. Frustratie, niet geuite emoties, woede, haat, angst en dergelijke zijn de ware oorzaak van een burn-out. Gepest worden kan op latere leeftijd uitmonden in een burn-out, evenals sexueel misbruik en mishandeling. Burn-out komt op steeds jongere leeftijd voor. Een mogelijke oorzaak is dat heel veel "zekerheden" van vroeger niet meer bestaan. De maatschappij is in zwaar weer (ook een burn-out?) en moet op zoek naar een nieuwe koers.

Een burn-out is een noodsignaal dat aangeeft dat je in je leven andere keuzes moet maken, dat je niet op de oude voet door kunt gaan. Eigenlijk is het een heel positief gebeuren, maar als het jezelf treft en je er midden in zit ervaar je het als een grote ellende. Weglopen helpt niet. Pillen ook niet. Die stellen het alleen maar wat uit, maar verergeren daarna de gevolgen.

Ik weet wat het is. In 1999 was ik aan de beurt en het gooide mijn leven totaal overhoop. Einde eigen bedrijf, einde eigen huis want ik kon de hypotheek niet meer betalen, verhuizen naar een rustige plek vanuit de Randstad, einde huwelijk. Ik kreeg de kans mijn leven helemaal opnieuw in te richten en alles drastisch te veranderen. Het was afschuwelijk toen ik er in zat, maar achteraf gezien het beste wat me ooit is overkomen. Het doet pijn maar kan je enorm veel opleveren. Zonder burn-out had ik nooit therapeut kunnen worden. Zo drastisch hoeft het bij jou waarschijnlijk niet te gaan, maar heel vaak zijn veranderingen noodzakelijk.

Hoe kom je er af.

Belangrijk is dat je inzicht krijgt in wat voor veranderingen er nodig zijn.

Ook belangrijk is dat je fysiek tot rust komt en de chemie van lichamelijke stress, stresshormonen en lichamelijke verstarring, wordt opgeruimd.

Verder dat je leert overmatige stress te vermijden en leert omgaan met stress veroorzaakt door de huidige maatschappij.

En niet in de laatste plaats dat je een nieuwe koers uitzet voor de komende jaren zodat je weer plezier hebt in je leven.

En boven alles: streef er niet naar weer de oude te worden, want die kreeg een burn-out en je wilt toch geen herhaling? Stel als doel je ware zelf te worden, de mens die schuilt achter wie je tot nu toe aan de buitenwereld hebt laten zien. Dus kruip uit je huid en wordt de vlinder die je bent. Klik hier om de vertaling te lezen.

Verder is het essentieel dat je jouw onbewuste herprogrammeerten jouw oude overtuigingen die je belemmeren vervangt door andere overtuigingen die je dienen. Met PSYCH-K bijvoorbeeld.

Cranio Sacraal is een behandelwijze die je helpt de lichamelijke verschijnselen van chronische stress uit je lichaam te verwijderen. Die invloeden zijn enorm en complex. Klik hier om te lezen wat chronische stress voor invloed op je leven heeft. Ook de spanning in je hoofd, kaken, nek, schouders, armen en rug zullen afnemen of zelfs verdwijnen.

Tijdens de behandeling kom je ook emotioneel tot rust en kun je de oorzaken van de burn-out van een afstandje bekijken, waardoor je een ander beeld krijgt van het gebeuren.

Samen kunnen we werken aan de manier waarop je jouw leven tegemoet kunt treden en je leven op een prettiger manier in kunt richten. Je wordt je dan bewuster van wie je bent, wat je doet en waarom je de dingen doet zoals je ze doet.

Dankzij mijn persoonlijke ervaring met een burn-out en de kennis die ik met studie en in de praktijk heb opgedaan, heb ik al een flink aantal mensen in dit proces kunnen helpen. Helaas kan ik hier geen voorbeelden geven omdat dit voor de betrokkenen te persoonlijke informatie is. Maar het zijn completere mensen die andere waarden hanteren en weer gelukkig zijn.