Acute en chronische blessures

 


De meeste blessures die je oploopt genezen vanzelf. Of eigenlijk: jouw lijf geneest zichzelf van de meeste blessures. Want jouw en mijn lijf kunnen zichzelf fantastisch repareren, we hebben een van nature ingebouwd zelfhelend vermogen. Eigenlijk kennen we dat allemaal, want een kleine snijwond of een schaafwond hoef je niets aan te doen, behalve schoonmaken en een pleister er op plakken. Daarmee bescherm je de wond, zodat het rustig kan genezen. Ook een gebroken been geneest vanzelf. Het enige wat een dokter doet is de breukvlakken netjes tegen elkaar aan zetten en fixeren, hopelijk alleen met gips, soms ook met pennen en schroeven. Maar het weer aan elkaar groeien van de botstukken gaat vanzelf. Het enige wat artsen en therapeuten kunnen doen is de voorwaarden voor het genezingsproces verbeteren.

Soms wil een blessure niet echt genezen. Dan spreken we van een chronische blessure. Daar kan de reguliere dokter en fysiotherapeut niet veel mee. Ze weten vaak ook niet wat de oorzaak is van het niet willen genezen. Met hun zintuigen en instrumenten kunnen ze niets vinden, maar er is dan altijd wel een oorzaak. Die moet je dan zoeken en dat vereist een andere werk- en denkwijze. De oorzaak is dan te vinden in wat je emotioneel beleefde toen je de blessure opliep. Was je boos op de back die je onderuit schoffelde? Was je teleurgesteld toen je van je fiets viel en niet mee kon sprinten voor de overwinning? Was je bang toen je van de rekstok af viel? Was je boos toen die auto je van achteren aanreed en je hoofd heen en weer slingerde? Was je verdrietig waardoor je niet goed oplette en je enkel verzwikte? Was je ..... , vul maar in wat voor emoties er door jouw lijf gingen. Of ben je al een tijd behoorlijk gestresst? Juist die emoties of stress belemmeren je lijf om zichzelf te genezen.

CranioSacraal is een behandelwijze waarmee die belemmeringen heel vaak zijn terug te vinden en op te heffen, zodat het zelfhelend vermogen van jouw lijf zijn werk kan doen. En bovendien zorgt Cranio Sacraal er voor dat het proces van genezing sneller en beter verloopt. Ook bij acute blessures en verwondingen. Een ander belangrijk element is dat ik als therapeut de tijd neem om uit te zoeken wat jouw lijf in de weg staat om zichzelf te helen. Daarbij gebruik ik als het nodig is (en dat is het vaak) niet-conventionele methoden, zoals praten met delen van je lichaam, met spiercellen, gewrichten, banden en ligamenten. Het leuke is dat ze heel vaak nog antwoord geven ook. We noemen dat Somato Emotional Release.

Een andere oorzaak dat een blessure niet wil genezen kan zijn dat er energie van buitenaf in het beschadigde lichaamsdeel terecht is gekomen. Die energie hoort daar niet en moet er uit. Maar soms is die energie vastgelopen in zachte weefsels en word dan door het lichaam ingekapseld in bindweefsel om het zo te isoleren van de omgeving, zodat je er geen last van hebt. Maar dat vormt een blokkade, waardoor het herstel niet of moeilijk kan plaatsvinden. Met CranioSacraal kunnen we de energie opsporen, vrij maken en uit het lichaam verwijderen. Dan kan het genezingsproces voltooid worden. Een veel voorkomende klacht is hoofdpijn bij voetballers. Je hoeft de hamer alleen maar te vervangen door een harde bal en je ziet wat er kan gebeuren. Ook littekenweefsel kan het genezingsproces vertragen of zelfs belemmeren. Ook dat kan opgelost worden met Cranio Sacraal.

Naast CranioSacraal heb ik nog meer gereedschappen in mijn gereedschapskist zitten om je te helpen sneller te genezen. Het meest bekende is Medical Taping. Dat zijn die fel gekleurde tapes die je bij topsporters vaak ziet. Het is heel iets anders dan sporttape. Dat kan ik ook. Medical Tape is een elastische tape die zorgt voor ontspanning en betere doorbloeding van spieren en weefsels. Het versterkt bovendien verzwakte weefsels, zodat je minder snel opnieuw dezelfde blessure oploopt. De kleuren hebben geen wezenlijke betekenis, behalve dat het in deze tijd past.

Er zijn heel veel blessures en verwondingen die met behulp van CranioSacraal beter en sneller genezen:

 • Pees en slijmbeurs ontstekingen

 • Spierscheuringen en botbreuken

 • Peesaanhechting problemen

 • Kneuzingen en bloeduitstortingen

 • Brand- en schaafwonden

 • Nek- en schouderklachten, whiplash

 • Rug- en bekkenklachten, hernia’s en RSI

 • Oude nog pijnlijke blessures en littekens

 • Pijn in spieren en gewrichten

 • Stress en chronische oververmoeidheid

 • Hoofdpijn, migraine en hersenschuddingen

Dus als artsen je zeggen:
"Daar moet je maar mee leren leven"
kom dan eens met mij praten.