Geschiedenis van Cranio Sacraal

 


Cranio Sacraal is een van osteopathie afgeleide behandelwijze. In de jaren 20 van de vorige eeuw ontdekte de Engelse osteopaat  W.G. Sutherland dat de botten van onze schedel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en dat die beweging invloed heeft op onze gezondheid. Hij ontwikkelde craniale osteopathie. Daaruit creŽerde hij in de jaren vijftig Cranio Sacraal Biodynamics, een zeer subtiele en zachte behandelvorm, met name gebaseerd op de "breath of life". Deze adem van het leven is de levenskracht en de gezondheid die in iedereen volop aanwezig is, hoe ziek je ook bent. Het zorgt voor het ritme van de hersenvloeistof die informatie bevat voor elke cel van ons lichaam. Cranio Sacraal Biodynamics brengt zowel de klant als de behandelaar in een diepe staat van bewustzijn waar het lichaam zich kan helen. Met name Franklyn Sills heeft Cranio Sacraal Biodynamics verder ontwikkeld tot een meer spirituele wijze van werken, waarbij de therapeut communiceert met het lichaam van de klant en het stimuleert zichzelf te genezen, waarbij nauwelijks beweging nodig is. We werken hier met het middenritme en intentie plus stillpoints voor het verhogen van de nodige energie. Vooral in Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten wordt gewerkt met CS Biodynamics en sinds kort is er ook een opleiding in Nederland door Roger Gilchrist, welke ik heb gevolgd om me verder te bekwamen in het vak.

In de laatste decennia van de 20e eeuw ontwikkelde de osteopatische arts Dr. John Upledger een andere vorm van Cranio Sacraal. Hij was professor in de biomechanica aan de universiteit van Michigan en leidde daar een team dat onderzoek deed naar het Cranio Sacrale systeem en haar mogelijkheden. Tegenwoordig is hij directeur van het Upledger Instituut in Florida, waar de therapie verder wordt ontwikkeld en onderzoek wordt gedaan naar nieuwe technieken en toepassingsmogelijkheden. In Nederland heeft het Upledger Instituut een school waar met name para medici als fysiotherapeuten en osteopaten worden opgeleid. Men werkt hier met name met het snelle ritme en met een meer mechanisch gerichte aanpak.

Begin jaren '90 is Cranio Sacraal naar Europa gebracht, onder meer door mijn leraar Etienne Peirsman. Hij leerde het vak in India en studeerde verder aan het Upledger Instituut waar hij John Upledger assisteerde. Etienne ontwikkelde Cranio Sacraal verder en legt vooral nadruk op intuÔtief werken met het midden ritme. Daardoor komen nieuwe ongekende mogelijkheden beschikbaar, die ver uit gaan boven ons denkvermogen. Hij ontwikkelde een opleiding voor Cranio Sacraal in Nederland en BelgiŽ, nu genaamd Peirsman Cranio Sacraal Academie. www.pcsa.nu.

De ontwikkeling van Cranio Sacraal gaat steeds verder en steeds meer mogelijkheden komen beschikbaar om de oorzaak van klachten effectief te behandelen. Daarbij maken wij gebruik van praten met organen en orgaansystemen, zoals bijvoorbeeld het immuunsysteem, de hersenen, het hart als emotioneel centrum en ons alarmsysteem dat zorgt voor onze veiligheid in levensbedreigende situaties. En we krijgen nog antwoord ook. Dit noemen we Somato Emotional Release (S.E.R.).

Sinds 2002 is er in Nederland en BelgiŽ een beroepsvereniging die de belangen van therapeuten en vooral van de cliŽnten van therapeuten ondersteunt. De Nederlandse Cranio Sacraal Vereniging (NCSV) draagt zorg voor een hoge graad van bekwaamheid van de therapeuten en is actief met het stimuleren van ziektekostenverzekeringen om Cranio Sacraal in de vergoedingen op te nemen. De NCSV is aangesloten bij de overkoepelende organisaties van natuurgeneeswijzen SRBAG en Stichting Ring. Deze stichtingen dienen de belangen van klanten van therapeuten met ondermeer een klachten- en tuchtregeling. Voor meer informatie zie de websites  www.cranio-sacraal.org en www.SRBAG.nl. Mede dankzij deze organisaties worden Cranio Sacraal behandelingen door veel zorgverzekeraars vergoed. Maar aangezien deze organisaties zich in mijn ogen opstellen als slaafjes van de zorgverzekeraars heb ik besloten mij los te maken van deze organisaties en daarmede van de zorgverzekeraars.