Chronische stress


Stress is een uitermate nuttig verschijnsel in ons leven. Het zorgt ervoor dat we in leven blijven in noodsituaties waarbij we direct fysiek gevaar lopen. Het fenomeen stamt uit de tijd dat wij nog in de jungle leefden en dat er achter elke struik of boom gevaar kon schuilen. Als een leeuw het op je gemunt had moest je maken dat je in veiligheid kwam. Daarvoor dient stress. Je fysieke vermogens worden verveelvoudigd, je kan veel harder lopen dan onder normale omstandigheden, je bent wel 4x zo sterk als normaal en pijn voel je niet. 

Tijdens zo'n periode van stress verandert de huishouding van je lichaam en geest volledig, want jouw enige doel is om aan die leeuw te ontsnappen en in leven te blijven. Alle lichaamsfuncties die niet voor directe overleving nodig zijn worden stil gelegd. En dat kan, want het is maar gedurende een heel korte periode dat je in gevaar bent. Daarna verdwijnt jouw superkracht weer en komt je lijf tot rust. Je voelt weer de pijn van de doornstruiken waar je doorheen was gerend om in veiligheid te komen, zodat je eenmaal veilig jouw wonden gaat verzorgen. Je immuunsysteem en spijsvertering komen weer op gang en je hartslag vertraagt weer tot een normaal ritme.

Maar tegenwoordig leven velen lange tijd onder stress. We lijden aan chronische stress. En daar zijn we niet op gebouwd, want onder stress functioneert ons lichaam maar beperkt en eenzijdig. Chronische stress is één van de grootste veroorzakers van lichamelijke en psychische problemen en ziektes. En als je het mij vraagt is het in combinatie met onwetendheid en slechte voeding de oorzaak van vrijwel alle ziekten. Het is daarom van belang voor je welzijn (gezondheid, geluk en welvaren) om chronische stress te voorkomen. Als je last hebt van stress is het raadzaam om er iets aan te doen: ontspannen.

Een pilletje of een drankje helpt echt niet. Daarmee onderdruk je het symptoom voor korte tijd, maar de oorzaak van de klacht blijft en wordt zelfs erger: jouw manier van reageren op wat er om je heen gebeurt brengt je lijf in staat van oorlog met de buitenwereld.

Veel mensen beweren dat ze onder stress beter presteren. Dat zou best kunnen. Sporters hebben wat stress voor de start nodig om goed weg te komen. Ook artiesten zijn voor een optreden vaak gespannen, maar als ze op de planken staan is de spanning verdwenen. Zo niet dan gaat dat ten koste van hun prestatie. Zo is het ook in het zakenleven. Een beetje spanning voor korte tijd is oké, maar bij langdurige spanning krijg je een kort lontje.

Ontspannen is lastig, want het is niet iets doen maar juist niet iets doen, iets laten. Slechts weinig mensen zijn in staat zich echt te ontspannen. Vaak vlucht je in iets anders doen. Dan voel je de spanning even niet, maar hij is er wel, op de achtergrond. En die spanning bouwt zich op. Zoals je de spanning in een fietsband verhoogt door steeds weer een slag van de fietspomp. Als de spanning te hoog oploopt komt er eerst een rare bubbel op de zwakste plek en even later zegt de fietsband 'poefffffffffff'. Ook jij wordt dan slap en futloos als een lekke band.

Stress wordt meestal niet veroorzaakt door alleen maar hard werken, maar vooral door emoties zoals woede, teleurstelling, wanhoop, frustratie, onzekerheid, angst, verdriet, irritatie, ontevredenheid en dergelijke. Vaak ook wordt het veroorzaakt door ons wereldbeeld en wat we van anderen verwachten. Of door wat anderen van ons verwachten. Partner, ouders, kinderen, baas of 'vrienden'. Of door wat we denken dat anderen van ons verwachten. Maar dat veroorzaakt langdurige en chronische stress die jaren kan duren en steeds sterker wordt. Bij elke gebeurtenis komt er weer wat bij. Want we ontladen niet. We halen onze schouders op en gaan weer (minder) vrolijk verder.

Stress kan zich op heel veel plaatsen in ons lichaam manifesteren, ook daar waar we het niet verwachten.

Hoofdpijn
Overbelasting van je ogen
Overbelasting van spieren in je nek en schouders
Overbelasting van je kaakgewricht (TMJ)
Hoge bloeddruk
Hartstoornissen
Sterk verminderde werking van het immuunsysteem
Verkramping van het middenrif, oppervlakkige ademhaling
Pijn in spieren en gewrichten
Maagklachten
Klachten over lever en galblaas
Klachten over nieren
Darmklachten en obstipatie
Onvruchtbaarheid
Prostaatklachten
Gebrek aan energie en levenslust

Als je klachten hebt die gebaseerd zijn op chronische stress kan ik je helpen met CranioSacraal, Coaching en PSYCH-K®.

Als je meer informatie wenst over chronische stress klik dan op onderstaande knop.

Seksueel misbruik is ook vaak de oorzaak van chronische stress. Momenteel blijkt 1 op de 4 vrouwen misbruikt te zijn. Het gebeuren wordt vaak als het niet is behandeld, bewust of onbewust, verdrongen in een poging er geen last van te hebben. Maar dat lukt slechts gedeeltelijk en kost heel erg veel energie. Het is belangrijk dat de slachtoffers geholpen worden zodat ze weer een redelijk normaal leven kunnen leiden. Wil je hier meer over weten, klik dan op de knop.