Baby's en hun ouders


Baby’s en hun moeders hebben tijdens de geboorte veel te verduren. Een korte aangepaste behandeling helpt de baby’s om hun hoofdjes en wervelkolom beter in de juiste vorm te krijgen en organen die nog niet zo goed functioneren op gang te brengen. Dit geldt met name bij tangverlossing en dergelijke omdat het hoofdje en de nek hierbij zwaar worden belast. Maar ook bij een normale bevalling wordt vaak te hard aan het hoofdje getrokken waardoor beschadiging aan de nog zachte nekwervels en het achterhoofdje kan ontstaan. 

Bij een keizersnede is vooral het snelle en onnatuurlijke voor de baby moeilijk te verwerken. Door de ingreep valt de bescherming van de baarmoeder plotseling weg. Dan is er een sterke decompressie die erg traumatisch is voor de baby. Vaak brengt nabootsing van een natuurlijke geboorte verlichting.

Voor de moeders is een behandeling aan te raden om hun hormoon-huishouding weer te normaliseren en klachten na de geboorte te voorkomen. Ook zij hebben het vaak zwaar te verduren en soms treden er beschadigingen op of worden spieren en banden te ver opgerekt. Ook organen kunnen in de knel raken en niet meer goed functioneren. Enkele sessies zijn vaak voldoende om langdurige en hinderlijke klachten te voorkomen of te verminderen. Sommige vormen van incontinentie zijn behandelbaar, evenals bekkenbodem instabiliteit en verzakkingen van organen. Hoe eerder de behandeling plaats vindt hoe beter en sneller het herstel kan verlopen.

Ook op latere leeftijd zijn lichamelijke klachten veroorzaakt door de geboorte nog goed te behandelen. Zowel van moeders als van kinderen. Alleen is de behandeling van kleuters wat dynamischer dan van baby's en volwassenen. Zij hebben vaak niet het geduld om rustig op de behandeltafel te liggen. Soms kruipen we samen op de grond, waarbij ik m'n handen zo vaak mogelijk op de juiste plek probeer te leggen. Soms spelen we spelletjes waarbij de moeder ook betrokken wordt of gaan we lezen of plaatjes kijken. Alles met het doel zo goed en zo vaak mogelijk contact te maken met het bewegelijke lijfje.

Omdat baby's en peuters erg kwetsbaar zijn en hun botten nog zacht zijn en op vele plaatsen nog niet aan elkaar zijn gegroeid is een behandeling uiterst zacht. Ik leg mijn handen heel lichtjes op de te behandelen plaats en oefen totaal geen druk uit. Mijn belangrijkste werktuig is intentie, waardoor de in het kind aanwezige gezondheid zijn werk kan doen.

Etienne Peirsman, een van mijn leraren, heeft samen met zijn vrouw Neeto die de foto's maakte, een prachtig boek uitgegeven over het behandelen van baby's en kinderen met Cranio Sacraal. ISBN 90-202-4391-8. Als je meer informatie over Cranio Sacraal behandelingen voor baby's wilt hebben voordat je een afspraak maakt, dan raad ik je aan dit boekje aan te schaffen. Voor de prijs (€ 19,90) hoef je het niet te laten.
Wees voorzichtig met het vaccineren van baby's en kinderen, want dat geberut tegenwoordig naar mijn mening veel te vroeg en met veel te veel vaccins tegelijk. Daarom raad ik je aan je te verdiepen in het nut van vaccinaties, bijvoorbeel bij de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (http://nvkp.nl/). Mijn persoonlijke mening is dat vaccinatie schadelijk is voor het immuunsysteem van een levend wezen en zeker bij een pasgeborene. Ik ken diverse gezinnen waarvan de kinderen niet zijn gevaccineerd en het blijkt dat die kinderen vrijwel nooit ziek zijn, ook geen griep of verkoudheid, omdat hun immuunsysteem zich natuurlijk heeft kunnen ontwikkelen en er geen gifstoffen in het lichaam zijn gespoten. Vaccins zijn namelijk heel erg giftig door de entstof, de conserveringsmiddelen en de metalen die er voor moeten zorgen dat de entstof goed in het lichaam doordringt. Wees dus heel bewust wat jij kiest, jouw kind kan het niet en het consultatiebureau heeft de keuze al voor je gemaakt als je niet oppast.