Mogelijke oorzaken van chronische stress

Gelukkig is in onze maatschappij de kans dat je door een leeuw of tijger achtervolgd wordt niet zo groot.Maar in de hedendaagse westerse maatschappij liggen er veel andere gevaren op de loer die tot stress, en dan vooral chronische stress leiden. Om chronische stress te voorkomen is het van belang dat je weet wat de bronnen van stress, stressoren, zijn.

En van de grootste veroorzakers van chronische stress zijn gedachten en overtuigingen die jou beperken en angstig maken. De angst dat niet goed genoeg bent en dat je je baan kunt verliezen, de angst dat je te weinig geld zult hebben, de angst dat je ziek zult worden, de angst dat je niet mooi genoeg bent, de angst dat niemand van je houdt.

Veel van deze gedachten en overtuigingen stammen uit jouw baby, peuter en kleutertijd. Toen werkten jouw hersenen nog niet goed en registreerde je alles om je heen als een videorecorder. Je nam alles wat er gebeurde en gezegd werd letterlijk op en nam het voor waar aan. Ook de opmerkingen als: de deudt niet, wat ben je onhandig, je bent stout, wat dom, je ziet er niet uit, ........... en .......... . Jouw opvoeding heeft je heel veel beperkende gedachten verschaft die je gehoorzaam en volgzaam maakten en je van je kracht beroofden. Kijk eens naar dit filmpje. Maar ook als puber en volwassene neem je nog heel veel informatie letterlijk en veroorzaakt dat een hardnekkige overtuiging die je naar beneden haalt. Denk aan pesten, denigrerende opmerkingen van docenten, mede sporters, familieieden en dergelijke die jouw zelfvertrouwen ondermijnden.

Maar ook gebeurtenissen kunnen zeer sterke negatieve gedachten en emoties veroorzaken, die je niet uit jouw systeem krijgt. Ze zijn zorgvuldig opgeslagen in jouw onderbewuste denken. Vaak weet je niet eens dat je deze gedachten en emoties hebt.

Seksueel misbruik is ook vaak de oorzaak van chronische stress. Momenteel blijkt 1 op de 4 vrouwen misbruikt te zijn en 1 op de 10 mannen. Het gebeuren wordt vaak, bewust of onbewust, verdrongen in een poging er geen last van te hebben, zeker als het niet is behandeld. Maar dat lukt slechts gedeeltelijk en kost erg veel energie. Het is belangrijk dat de slachtoffers geholpen worden zodat ze weer een redelijk normaal leven kunnen leiden. Wil je hier meer over weten, klik dan op de knop.

Het is dus zaak om anders te denken, maar dat valt vaak niet mee, omdat die gedachten zijn opgeslagen in ons onderbewustzijn en daar hebben we zonder hulp moeilijk toegang toe. Maar het is wel belangrijk daar wat aan te doen, omdat we zaken waar we bang voor zijn wel kunnen manifesteren.  Hoe we toegang krijgen tot ons onderbewustzijn vertel ik op de pagina "PSYCH-K", want zo kan ik je helpen stress te verminderen en te voorkomen.