Verschijnselen van stress

Op de pagina "Nut van stress" heb je gelezen wat het doel van een stressreactie is in een acute situatie van levensgevaar. Op korte termijn levert dat heel veel voordeel voor je op. Maar je moet er wel een prijs voor betalen, want in die topprestatie pleeg je dus roofbouw op jouw lichaam en dat moet worden hersteld. Omdat veel lichaamsfuncties worden uitgeschakeld levert een langdurig aanhouden van die stressvolle situatie gevaar voor jouw gezondheid op.

In een natuurlijke situatie duurt de periode van stress slechts korte tijd, meestal enkele minuten. Daarna kom je weer tot rust en worden alle maatregelen om te overleven weer ongedaan gemaakt. We richten ons weer op de lange termijn van gezondheid, harmonie, opbouw en overleven.

Stress is de oorzaak van vrijwel alle ziekten die we kennen, samen met verkeerd voedsel, drugs, slecht milieu, gif en electromagnetische straling . En veel van die andere factoren zijn veroorzaakt door stress of veroorzaken stress. Het gevaarlijkste gevolg van stress is volgens mij dat het de werking van ons immuunsysteem vermindert, waardoor allerlei kwalen, inclusief hart- en vaatziekten en kanker de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Laten we er van uitgaan dat je het hebt gered en dat de leeuw niet meer achter je aan zit. Dan worden alle lichaamsactiviteiten weer ongedaan gemaakt en de aandacht weer op de lange termijn gericht. Gezondheid en weerstand zijn dan het belangrijkste.


De productie van adrenaline en cortisol stopt en je hersenen geven het sein ‘alles veilig’. Voor de zekerheid ren je nog een eindje door, waarbij de adrenaline die nog in je bloed zit kan verbranden.
Je hartslag vertraagt.
Je ademhaling wordt rustiger en zakt weer lager in je lijf naar buikademhaling, wat je natuurlijke ademhaling is.
De bloedvaten in de huid worden wijder, je kunt beter afkoelen.
Ook de bloedvaten naar je spijsverteringsorganen worden wijder.
Je spijsvertering komt weer op gang.
Kliertjes in de alvleesklier (eilandjes van Langerhans) maken insuline en dat komt in jouw bloedsomloop. Daardoor kan de suikerspiegel weer dalen.
De productie van endorfines wordt gestopt. Je gaat je eventuele wonden voelen en verzorgen.
Je immuunsysteem en het zelfhelend vermogen van je lichaam worden weer actief, eventuele opgelopen wonden moeten snel worden gerepareerd.
Misschien dans en schreeuw je van plezier dat je nog leeft, je roept naar de leeuw dat je te slim voor hem bent. Dat helpt je lijf zich verder van de stress te ontdoen. Je komt tot rust en gaat weer eten verzamelen. Jouw interne alarmsysteem wordt gereset voor een volgende gevaarlijke situatie.

Zo ga je van nature met stress om. En zo zou je het nog steeds moeten doen, maar tegenwoordig lukt dat niet meer. Wat doe je als je bijna door een auto bent overreden op de zebra? Je loopt door, want het gebeurt zo vaak.

Wat doe je als een boze klant voor de deur staat? Je doet alsof er niets aan de hand is. Maar je hart klopt in je keel.

Wat doe je als het Journaal weer andere ellende laat zien? Je blijft gewoon zitten kijken.

Wat doe je als het werk je boven je hoofd groeit?

Je lijf blijft in staat van alarm. Te veel adrenaline en cortisol in je bloed. Een te hoge suikerspiegel. Je ademt hoog en onrustig. Het angstzweet staat soms nog op je rug. Je spijsvertering is verstoord. Jouw interne alarmsysteem blijft te gevoelig afgesteld en je komt niet tot rust.

In onze maatschappij zal het niet lang duren voordat ons alarmsysteem weer gevaar ontdekt en de hele cyclus opnieuw wordt doorlopen. Het gevolg is dat we onrustig blijven als het "gevaar" is geweken en ons alarmsysteem nog gevoeliger wordt afgesteld. Hoe meer we wordenblootgesteld aan stressoren, hoe gevoeliger ons alarmsysteem wordt afgesteld. 

Je kunt het vergelijken met een alarmsysteem in huis om inbrekers buiten de deur te houden. Als zo’n systeem te gevoelig is afgesteld kan een muis van 7 gram het alarm doen afgaan, terwijl het bedoeld is voor een vent van 70 kg. De politie komt kijken en er blijkt niets aan de hand te zijn. Als dat meerdere keren gebeurt komen ze niet eens meer kijken, ook niet als er werkelijk inbrekers zijn. Net zo is het bij jouw alarmsysteem. Als je gestrest bent staat jouw alarmsysteem zo gevoelig afgesteld dat je schrikt als er een speld achter je op de grond valt. Op een gegeven moment ben je zo moe dat je nergens meer op reageert. Je krijgt pijn in je lijf, je conditie gaat snel achteruit, je hebt geen zin meer om te eten, je spieren verkrampen, je slaapt slecht, je bent snel geďrriteerd, je lontje is kort, je maakt veel onnodige fouten, je let niet goed op in het verkeer, je …………… vul maar in. Je bent ziek.

En als het doorgaat stopt je lijf gewoon. Je hebt een burn-out.

Zoals eerder vermeld zijn gedachten de grootste stressoren. En die gedachten worden alleen maar sterker is je chronisch gestresst bent. Je zit in een neerwaardse spiraal waar je uit moet zien te komen.

Het is van groot belang dat je alarmsysteem gereset wordt, dat je spijsvertering weer op gang komt, dat je immuumsysteem weer actief wordt, dat je spieren weer ontspannen, dat je ademhaling tot rust komt. Dat kun je doen door een pilletje te slikken. Een pilletje met je weet niet wat voor bijwerking, misschien zelfs wel verslavend. Maar als dat pilletje is uitgewerkt staat de stress nog steeds voor de deur. Je moet je ontspannen, wordt vaak gezegd. Maar hoe doe je dat?

Cranio Sacraal is in combinatie met coaching en PSYCH-K een zeer effectieve mogelijkheid om chronische stress te verminderen, op te lossen en in de toekomst te voorkomen. Daarmee wordt je je bewust van hoe je met jezelf om gaat en gaan we op zoek naar effectievere manieren die vaak ook veel prettiger zijn.